Wat houdt hyperthyreoïdie in bij katten?
Hyperthyreoïdie is een veelvoorkomende stofwisselingsziekte bij katten. Het betekent dat de schildklier van de kat overactief is en te veel schildklierhormoon produceert, waardoor de stofwisseling van de kat versnelt.
Bij ongeveer 25 procent van de katten met een overactieve schildklier is de bloeddruk te hoog. Dit kan levensbedreigend zijn voor je kat. Het is daarom van groot belang om een te snel werkende schildklier op tijd te behandelen!
Hoe wordt de diagnose gesteld bij jouw kat?
Om te bepalen of jouw kat lijdt aan hyperthyreoïdie, wordt het schildklierhormoon in het bloed gemeten. Als de diagnose wordt bevestigd, is aanvullend onderzoek naar de bloeddruk nodig.
Om schade aan de organen te voorkomen, wordt een hoge bloeddruk apart behandeld met medicijnen die de bloeddruk verlagen.
Behandeling van schildklierproblemen bij katten
Er zijn vier verschillende behandelingen voor hyperthyreoïdie bij katten. Het is niet altijd mogelijk om de aandoening volledig te genezen, maar behandeling met medicatie of voeding kan de ziekte onder controle houden.
Welke behandeling geschikt is voor jouw kat, hangt af van verschillende factoren, waaronder:
- de symptomen van je kat
- of het om een goedaardige of kwaadaardige aandoening gaat
- de leeftijd en algemene gezondheid van je kat
- of het toedienen van medicijnen aan je kat gemakkelijk is
Medicatie voor hyperthyreoïdie bij katten
Het is mogelijk om met medicijnen de aanmaak van schildklierhormonen te verminderen. De dosering varieert per kat, maar als de juiste dosis is ingesteld, werkt het goed en kan je kat normaal eten.
Het is belangrijk om regelmatig de schildklierwaarden in het bloed te laten controleren tijdens de behandeling, totdat de optimale waarde is bereikt.
Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar braken, verminderde eetlust, lethargie, gevoelloosheid of jeuk kunnen voorkomen.
Medicatie is de meest gebruikte behandeling voor een te snel werkende schildklier.
Voordelen van deze behandeling:
- De behandeling kan worden uitgevoerd door je eigen dierenarts, zonder doorverwijzing.
- Als je kat ook nierproblemen heeft, kan de dosis zo worden aangepast dat de overactieve schildklier wordt onderdrukt zonder de nierfunctie te verslechteren.
- Op korte termijn is deze optie het meest kosteneffectief.
Nadelen van deze behandeling:
- Je moet je kat levenslang medicatie geven.
- Sommige katten krijgen last van bijwerkingen, maar deze verdwijnen meestal als het medicijn wordt gestopt.
- Regelmatige controles bij de dierenarts zijn nodig om de behandeling te controleren.
Chirurgische verwijdering van een deel van de schildklier
Het zieke deel van de schildklier kan operatief worden verwijderd. Niet elke dierenarts voert deze operatie uit, dus vraag ernaar bij je eigen dierenarts. Voorafgaand aan de operatie moet met een scintigrafie worden onderzocht waar het overactieve schildklierweefsel zich bevindt.
Tijdens de operatie moeten de bijschildklieren intact blijven om problemen met het calciumgehalte in het bloed te voorkomen.
Na de operatie is er een kleine kans op hergroei van schildklierweefsel of dat je kat te weinig schildklierhormonen aanmaakt, wat opnieuw medicatie vereist.
Voordelen van deze behandeling:
- Na herstel van de operatie heeft je kat vaak geen medicatie meer nodig en wordt hij weer gezond.
Nadelen van deze behandeling:
- Je kat moet onder narcose voor de operatie.
- Soms is toch nog medicatie nodig na de operatie.
- De operatie is niet eenvoudig en vereist zorgvuldigheid om de bijschildklieren te sparen en het calciumgehalte in het bloed te controleren.
Behandeling met radioactief jodium voor de schildklier van je kat
Bij deze methode wordt radioactief jodium in het bloed van je kat geïnjecteerd, waardoor het zieke deel van de schildklier langzaam wordt vernietigd. Niet elke dierenarts is gemachtigd om deze behandeling uit te voeren. Als dit het geval is, wordt je kat doorverwezen naar een gespecialiseerde kliniek.
Vooral bij jonge katten met hyperthyreoïdie wordt deze behandeling aanbevolen, hoewel het de aandoening niet volledig geneest.
Voordelen van deze behandeling:
- Door een eenvoudige injectie onder de huid wordt al het abnormale schildklierweefsel uitgeschakeld.
- Het gezonde schildklierweefsel groeit meestal terug, waardoor je kat geen schildkliermedicijnen meer nodig heeft.
Nadelen van deze behandeling:
- Vanwege het gebruik van radioactief jodium moet je kat gedurende meerdere dagen in een speciale isolatieruimte worden opgenomen, wat niet ideaal is voor katten die slecht eten of andere medicijnen nodig hebben.
- Bij katten met nierproblemen is deze behandeling mogelijk niet geschikt, en is medicatie een betere optie.
- Je kat mag twee weken voor de behandeling geen vis of voedsel met vis eten, omdat dit de behandeling kan beïnvloeden.
- Deze behandeling kan alleen worden uitgevoerd in een beperkt aantal gespecialiseerde klinieken.
- Hoewel het op korte termijn duurder kan zijn, kan het op lange termijn goedkoper zijn omdat de schildklierfunctie van je kat volledig herstelt.
- Soms is herhaling van de behandeling nodig.
Voeding voor katten met schildklierproblemen
Er is kattenvoer zonder jodium beschikbaar dat kan helpen bij de behandeling van een te snel werkende schildklier. Deze voeding elimineert de noodzaak van medicatie of een operatie. Deze optie is met name geschikt voor alleen levende binnenkatten.
Je kat mag geen ander voedsel krijgen naast deze speciale voeding, omdat dit de werking van het dieet kan beïnvloeden. Zelfs het likken van kruimels uit de kom van een andere kat kan het effect van het dieet tenietdoen.
Hoge bloeddruk bij hyperthyreoïdie
Een deel van de katten met hyperthyreoïdie heeft een hoge bloeddruk die vaak levenslang behandeld moet worden. Sommige katten ontwikkelen pas een hoge bloeddruk na de behandeling van de schildklierproblemen. Daarom moet de bloeddruk voor, tijdens en na de behandeling worden gecontroleerd.
Nazorg na een schildklierbehandeling bij katten
Een te snel werkende schildklier kan meestal goed worden behandeld, maar de ene behandeling is ingrijpender dan de andere. Welke behandeling het beste is voor je kat, hangt af van de situatie. Je dierenarts zal je hierover adviseren.
Zodra de schildklier onder controle is, moeten altijd de nierwaarden van je kat worden getest door de dierenarts.
Schildkliermedicatie moet levenslang worden gegeven. Als de juiste dosering wordt gegeven, worden de meeste katten volledig symptoomvrij. Als ze stoppen met de medicatie, komen de symptomen binnen drie weken volledig terug.
Controles na behandeling van hyperthyreoïdie met medicatie
Als je kat medicatie krijgt voor schildklierproblemen, zijn regelmatige controles nodig om de ziekte te monitoren. Dit gebeurt meestal om de drie tot zes maanden. Deze controles zijn:
- Lichamelijk onderzoek: in verband met gewichtsverlies, hartproblemen etc.
- Bloedonderzoek:
- schildklierwaarde: mag niet te laag en niet te hoog zijn.
- bloedbeeld: er kunnen afwijkingen ontstaat in de rode en witte bloedcellen.
- nierfunctie: de schildklieraandoening kan (beginnend) nierfalen veroorzaken.
- leverfunctie: de lever kan schade ondervinden van de aandoening, maar ook tijdens de behandeling met medicatie kunnen hier afwijkingen in ontstaan.
- Bloeddruk: de bloeddruk kan in korte tijd stijgen en moet na behandeling van de schildklier goed in de gaten gehouden worden.
Twijfels of vragen?
Wil je weten hoe wij jouw kat kunnen begeleiden met het schildklierprobleem? Neem dan contact met ons op.