Lees ook: Oogoperatie voor je hond
Wanneer heeft jouw kat een oogoperatie nodig?
Uit een oogonderzoek bij jouw kat kan blijken dat er een oogoperatie nodig is. Redenen voor een oogoperatie zijn:
- Hoornvliesbeschadiging: de buitenste laag van het oog is (zeer) beschadigd, wat vaak voorkomt bij katten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat er per ongeluk iets in het oog van je dier is gekomen of door uitdroging. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, kan het hoornvlies zo ernstig beschadigd raken dat het oog niet meer te redden is en moet worden verwijderd. De behandeling begint meestal met medicatie die op het oog wordt toegediend, vaak in combinatie met een pijnstillende tablet of drankje.
- Ooglidtumor: kleine, vaak goedaardige bultjes op de ooglidrand. Deze kunnen met een operatie worden verwijderd.
- Ooglidbeschadiging: het ooglid is beschadigd door een ongelukje, en met hechtingen kan de wond beter genezen.
LET OP: Niet al onze dierenartsen voeren de onderstaande oogoperaties uit, omdat hiervoor meer kennis en ervaring nodig is. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.
- Cherry-eye: een traankliertje achter het derde ooglid dat kan uitpuilen, wat lijkt op een kers (cherry). Het uitpuilende kliertje kan worden teruggehecht.
- Entropion: de oogleden krullen naar binnen, wat de oogbol kan irriteren of ernstig beschadigen. Dit kan met een operatie worden verholpen.
- Ectropion: de oogleden krullen naar buiten en veroorzaken problemen met het oog. Als je kat hier veel last van heeft, kan een operatie nodig zijn.
- Glaucoom: verhoogde druk op de oogbol, die de dierenarts zal proberen te verlagen met medicatie. Als het oog niet meer te redden is of de klachten te ernstig zijn, kan het oog worden verwijderd.
- Staar (cataract): een lensziekte die niet alleen leidt tot blindheid, maar ook andere problemen in het oog veroorzaakt. Als je kat door staar niet meer goed kan zien of blind is, kan met een oogoperatie de zieke ooglens worden vervangen door een kunstlens, maar alleen oogspecialisten hebben de kennis en middelen voor deze operatie.
- Oogbal uit de oogkas (luxatio bulba): bijvoorbeeld na een ongeluk of ander trauma. Deze aandoening moet onmiddellijk worden behandeld.
- Distichiasis: dit treedt op wanneer er (vaak kleine) haren op de ooglidrand groeien op plaatsen waar ze niet horen. Deze haren kunnen het hoornvlies van het oog irriteren of beschadigen.
Kies altijd voor een dierenarts met ervaring in oogoperaties
Oogoperaties vereisen precisie, en het is belangrijk dat deze worden uitgevoerd door een zeer ervaren dierenarts. Voor sommige operaties is specifieke apparatuur nodig.
Als we de operatie niet zelf kunnen uitvoeren, zullen we je altijd doorverwijzen naar een dierenarts met meer ervaring in de behandeling of een oogspecialist.
Hoe verloopt een oogoperatie bij katten?
Wanneer jouw kat een oogoperatie moet ondergaan, zijn er een paar dingen goed om te weten:
- Jouw huisdier moet nuchter blijven op de dag van de operatie: eten is niet toegestaan, drinken wel.
- Het is verstandig jouw kat nog even uit te laten.
- Dankzij de verdoving merkt jouw kat helemaal niets van de daadwerkelijke operatie.
Welke handelingen tijdens de operatie moeten worden uitgevoerd, hangt af van de aandoening. Jouw dierenarts of specialist kan je hier uitgebreid over informeren.
Kort na de operatie laten wij je weten hoe het is gegaan. Je kunt dan ook afspreken wanneer je jouw huisdier weer kunt ophalen. Vaak mogen ze dezelfde dag nog naar huis.
Het oog van jouw kat laten verwijderen
Bij AniCura streven we ernaar het oog, of de ogen, van jouw huisdier te behouden. Alleen als er echt geen andere oplossing is, kan het noodzakelijk zijn het aangetaste oog te verwijderen. Maar ook voor een huisdier zijn de ogen kostbaar: we zullen altijd een behandeling adviseren die het oog kan redden.
Als jouw huisdier toch een oog heeft verloren, zal het zich met de nodige hulp aan de situatie aanpassen. Jouw dierenarts adviseert je graag over de beste manier om met het verlies om te gaan.
Na de oogoperatie van jouw kat
Na een oogoperatie kan jouw huisdier door de narcose wat slaperig zijn. Verder is het goed om:
- Jouw kat kleine beetjes eten en drinken te geven.
- Te letten op de ontlasting, die na een dag of twee weer op gang moet komen.
- Het verband waar het infuus heeft gezeten te verwijderen, anders kan het pootje dik worden.
- Eventuele pijnstillers volgens afspraak te geven.
- Als jouw dier oogbescherming heeft na de operatie, is het belangrijk dat die altijd wordt gedragen. Na de operatie wordt vaak direct een controleafspraak met je gepland.
Twijfel je of de wond goed geneest? Neem dan gerust contact op met jouw dierenarts.
Kosten van een oogoperatie bij een kat
De kosten voor een oogoperatie voor jouw kat zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort operatie dat nodig is, het gewicht van jouw huisdier en de benodigde medicijnen. Jouw dierenarts kan je inzicht geven in de kosten.
Wil je meer weten of heb je andere vragen over oogoperaties? Neem dan gerust contact met ons op.