Bekijk ook: Oogboldrukmeting bij honden
Wat houdt oogboldruk in bij katten?
Het oog van jouw kat is gevuld met vocht. Als hier te veel of te weinig van is, kan de druk toe- of afnemen. Bij een te hoge oogboldruk krijgt jouw kat glaucoom. Het netvlies en de oogzenuw kan door de hoge druk snel ernstig beschadigen, waardoor jouw dier blind kan worden.
Tekenen van een verhoogde oogboldruk zijn:
- Uitpuilend oog
- Rode ogen en/of oogleden
- Blauwe of witte waas over het oog
- Knijpen met het oog
- Weigering om over het hoofd geaaid te worden (als gevolg van hoofdpijn)
- Vermijden van licht
Glaucoom is altijd een spoedgeval. Neem bij deze symptomen daarom altijd contact op met jouw dierenarts.
Een te lage oogdruk kan worden veroorzaakt door een ontsteking van de iris (uveïtis).
Oogproblemen bij katten
Mogelijke redenen voor een oogboldrukmeting bij jouw kat zijn onder andere:
- Erfelijke aanleg voor hoge oogboldruk (glaucoom)
- Klachten aan het oog die lijken op glaucoom
- Oogletsel door een ongeluk
- Ouderdom, wat het risico op glaucoom vergroot
Als jouw kat tekenen van oogproblemen vertoont, neem dan contact op met een dierenarts van AniCura.
Hoe wordt de oogboldruk bij jouw kat gemeten?
Het meten van de oogboldruk bij jouw kat is een eenvoudige, snelle en pijnloze procedure. Beide ogen worden altijd onderzocht, zelfs als er slechts klachten zijn aan één oog.
Het is van belang dat jouw kat tijdens het onderzoek stil blijft zitten op de behandeltafel. Mogelijk word je gevraagd hierbij te assisteren.
De meting wordt uitgevoerd met een tonopen. Na verdoving van het oog wordt het apparaat voorzichtig tegen het oog vanj jouw kat geplaatst. Met een druk op de knop tikt de tonopen met een stomp staafje heel kort tegen het oog. Het staafje kaatst terug tegen het hoornvlies, waarbij de tonopen meet met welke weerstand het staafje wordt teruggekaatst en zo de oogdruk berekent.
Deze meting wordt twee of drie keer herhaald voor een betrouwbaar gemiddelde. Jouw kat kan direct na het onderzoek weer met jou mee naar huis.
Aanvullend oogonderzoek
Bij meerdere klachten aan het oog, bijvoorbeeld na letsel door een ongeluk, kunnen aanvullende onderzoeken nodig zijn, zoals het meten van traanvocht (Schirmer Tera Test) of inspectie met een ooglamp. Jouw dierenarts zal dit met jou bespreken.
Resultaat van de meting
Je ontvangt direct na het onderzoek de uitslag van de oogboldrukmeting. De normale oogboldruk bij katten varieert tussen de 10-25 mmHg.
Bij een te hoge of lage oogboldruk zal jouw dierenarts je adviseren over mogelijke behandelingen. Bij glaucoom is het essentieel om snel te beginnen met medicijnen die de oogboldruk verlagen om (verdere) schade aan het oog en/of een oogoperatie te voorkomen.
Onderzoek naar oogproblemen bij katten
Bij AniCura werken dierenartsen met uitgebreide kennis van oogproblemen bij dieren, waaronder:
- Distichiasis
- Entropion
- Cherry-eye
Twijfels of vragen?
Heb je twijfels of vragen over een oogonderzoek bij jouw kat? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.