Lees ook: navelbreukoperatie bij honden
Navelbreuk bij kittens
Bij de geboorte ontstaat er op de plek waar de kitten met de navelstreng aan de moeder vastzat een kort navelstompje. Dit stompje droogt na enkele dagen op, valt eraf en laat een litteken achter, namelijk de navel. In de weken daarna groeit de buikwand rond de navel, waar de navelstreng de buik van de kitten in ging, vanzelf dicht.
Soms sluit de buikwand rond de navel echter niet goed. Hierdoor blijft er een opening waardoor de inhoud van de buik naar buiten kan zakken, wat een navelbreuk veroorzaakt.
Hoe herkent u een navelbreuk?
Een navelbreuk lijkt niet op een gaatje, zoals men misschien zou verwachten. Het verschijnt eerder als een zacht bultje, dat in grootte kan variëren. De buikwand is op die plek niet volledig gesloten, maar de huid wel.
Hoe ontstaat een navelbreuk bij katten?
Een veelvoorkomende oorzaak van een navelbreuk is een genetisch zwakke plek in de buikwand, wat betekent dat het aangeboren en erfelijk is. In andere gevallen kan er tijdens de vergroeiing een stukje darmvlies of buikvet in de weg zitten. Hoewel de plek na verloop van tijd wat kleiner wordt, kan ze zich niet volledig sluiten.
Uw kat heeft een navelbreuk: operatie nodig?
In de meeste gevallen is een operatie niet direct nodig wanneer uw kitten een navelbreuk heeft. Soms kan het probleem worden opgelost door het zachtjes terug te masseren, waarbij de spieren na een paar maanden naar elkaar toe groeien.
Als de navelbreuk niet kan worden teruggeduwd, hard aanvoelt, rood is of pijnlijk wordt, kan er een risico bestaan dat belangrijke delen, zoals een stukje darm, klem komen te zitten in de breuk. Dit kan gevaarlijk of zelfs levensbedreigend worden, en een operatie is dan onmiddellijk nodig.
Over de navelbreukoperatie
Bij een navelbreukoperatie onderzoekt de dierenarts eerst de breuk onder de huid. Het deel dat buiten de buik lag en de randen van de breukpoort worden verwijderd. Vervolgens wordt de buikwand netjes gesloten met hechtingen, en in de meeste gevallen zijn de problemen dan volledig opgelost. Uw kat merkt hier verder niets van.
Als er geen direct gevaar is, wordt de navelbreuk vaak tegelijkertijd met de castratie of sterilisatie van uw kat verholpen, zodat uw dier niet twee keer onder narcose hoeft.
Kosten van een navelbreukoperatie bij katten
De kosten voor een navelbreukoperatie kunnen variëren. Dit hangt onder andere af van:
- het gewicht van uw kat
- of de behandeling tegelijkertijd met de sterilisatie of castratie kan worden uitgevoerd
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.