Lees ook: Narcose hond
Narcose voor katten
Welk narcosemiddel wordt gebruikt, hangt af van de gezondheid, leeftijd en het ras van uw kat. Er wordt voor elke situatie een op maat gemaakt plan opgesteld. Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis voor zowel uw huisdier als uzelf. Gelukkig zorgt ons team van deskundigen ervoor dat elke operatie veilig en zo pijnloos mogelijk verloopt.
Hoe verloopt de narcose bij uw kat?
Via een infuus krijgt uw kat slaapmiddelen en pijnmedicatie toegediend, waardoor hij snel in slaap valt. Vervolgens wordt een beademingsbuisje in de luchtpijp geplaatst, waarmee uw kat aan de beademings- en bewakingsapparatuur wordt aangesloten. Zo kunnen hart- en longfuncties nauwlettend worden gevolgd. Een 'cuff' zorgt ervoor dat de luchtpijp alleen via het buisje gas binnenkrijgt, wat verhindert dat braaksel in de luchtpijp komt.
Narcosegas
Bij AniCura-klinieken wordt anesthesie ook met narcosegas uitgevoerd, een milde vorm van anesthesie. In plaats van via een infuus of injectie, ademt uw kat het verdovingsmiddel in. De toevoer van het gas stopt zodra de operatie klaar is, waardoor het minder lang in het systeem blijft dan sommige andere narcosemiddelen.
Voorbereiding en monitoring
De vacht rondom de operatieplaats wordt geschoren, waarna uw kat klaar is voor de operatiekamer. Bewakingsapparatuur meet tijdens de narcose de ademhaling, hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Met behulp van warmtematten wordt de lichaamstemperatuur stabiel gehouden. Na de ingreep wordt de anesthesie geleidelijk afgebouwd.
Nazorg en herstel van narcose bij uw kat
Zodra uw kat bijkomt, wordt het beademingsbuisje verwijderd en wordt hij naar de uitslaapkamer gebracht totdat hij volledig bij bewustzijn is. Het ontwaken vindt plaats in een rustige, warme omgeving. Hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur worden regelmatig gecontroleerd. Indien nodig krijgt uw kat via het infuus pijnstilling toegediend. De dierenarts bepaalt wanneer uw kat weer naar huis kan, aangezien de effecten van de narcose na het ontwaken nog merkbaar kunnen zijn. Uw kat kan onrustig zijn of nog niet willen eten. Of uw kat nog dezelfde dag naar huis kan of enkele dagen moet blijven, hangt af van de operatie en het gebruikte narcosemiddel.
Bijwerkingen van narcose bij uw kat
Het nieuws dat uw kat een operatie moet ondergaan, kan zorgwekkend zijn. Mogelijk maakt u zich zorgen over de risico's en bijwerkingen. Het is geruststellend om te weten dat alle mogelijke bijwerkingen vooraf worden onderzocht via een vragenlijst en lichamelijk onderzoek. De leeftijd en medicatiegebruik van uw kat worden hierbij in overweging genomen, zodat de anesthesie volledig wordt afgestemd op de conditie van uw kat. Huidige verdovingsmiddelen en methodes zijn zeer veilig. Bij elke anesthesie wordt vooraf zorgvuldig afgewogen of de narcose verantwoord is. Als dat niet het geval is, wordt de narcose niet uitgevoerd.
Kosten van narcose bij uw kat
De kosten van narcose variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, conditie, gewicht en de duur van de narcose. Een vooronderzoek bepaalt welke narcose uw kat nodig heeft. Narcosekosten maken meestal deel uit van de totale kosten van een operatie.
Meer weten over anesthesie bij uw kat?
Neem contact met ons op voor meer informatie over operaties of behandelingen onder narcose. Wij beantwoorden graag al uw vragen.