Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Laparoscopische sterilisatie bij katten

Laparoscopische sterilisaties worden steeds vaker uitgevoerd. Ontdek wat een laparoscopisch sterilisatie inhoudt voor je kat.

Laparoscopie, ook wel bekend als een kijkoperatie, wordt vaak gebruikt voor sterilisatie bij katten, maar kan ook andere ingrepen omvatten. Lees ook: laparoscopie bij katten

Wat houdt een laparoscopische sterilisatie in?

Bij een laparoscopische sterilisatie van een poes of kater wordt de kat onvruchtbaar gemaakt door het verwijderen van de eierstokken of testikels. Hoewel het eigenlijk een castratie is wanneer zowel de eierstokken als de testikels worden verwijderd, wordt vaak toch de term (laparoscopische) sterilisatie gebruikt.

Het verschil tussen laparoscopisch en 'gewoon' steriliseren

Beide methoden van sterilisatie bereiken hetzelfde doel: het verwijderen van de eierstokken om zwangerschap bij de kat te voorkomen. Er zijn echter verschillen tussen een gewone sterilisatie en een laparoscopische sterilisatie:

  • Bij een laparoscopie worden meerdere kleine sneetjes gemaakt om instrumenten in te brengen en de ingreep uit te voeren, inclusief een camera.
  • Bij een gewone sterilisatie wordt slechts één snee gemaakt en wordt de ingreep uitgevoerd zonder deze gespecialiseerde apparatuur.

Advies: kies je voor laparoscopische of 'gewone' sterilisatie?

Bij katten biedt een laparoscopische sterilisatie vrijwel geen voordelen ten opzichte van een gewone sterilisatie. Het wordt daarom geadviseerd om bij katten meestal te kiezen voor een gewone sterilisatie. Beide operaties resulteren in een snelle hersteltijd voor de kat.

Bij honden daarentegen zijn de voordelen van een laparoscopische sterilisatie over het algemeen groter dan bij katten.

Weinig voordelen van laparoscopische sterilisatie

Hoewel laparoscopie op zichzelf voordelen kan hebben, biedt het weinig voordelen bij sterilisatie omdat de incisie die nodig is bij een gewone sterilisatie al klein is. Hierdoor kan laparoscopie resulteren in een iets langere hersteltijd en een groter risico op complicaties zoals infecties.

Laparoscopische sterilisatie: de operatie

Bij een laparoscopische sterilisatie wordt je kat vooraf pijnstillers toegediend en vervolgens onder volledige narcose gebracht. De operatie wordt uitgevoerd terwijl de toestand van je kat voortdurend wordt gecontroleerd met bewakingsapparatuur.

Er worden twee tot drie kleine sneetjes in de buik gemaakt. Via het eerste sneetje wordt CO2 gas in de buik gebracht om ruimte te creëren en de organen goed zichtbaar te maken. Vervolgens worden een camera, een instrument om te snijden en te branden, en een paktang ingebracht via de andere sneetjes.

De eierstok wordt voorzichtig losgemaakt door de bloedvaten dicht te schroeien en door te knippen. Nadat de eierstok is verwijderd, worden de wondjes gehecht en krijgt je kat pijnstilling.

Risico's van laparoscopische sterilisatie bij katten

Omdat laparoscopische sterilisatie meestal wordt uitgevoerd bij jonge, gezonde katten, is het risico over het algemeen laag. De narcose en bewaking tijdens de operatie worden echter nauwlettend in de gaten gehouden om de veiligheid van je kat te waarborgen.

Na de operatie

Na de operatie heeft je kat nauwelijks last van napijn en kan hij dezelfde dag naar huis. Het is belangrijk dat je kat voldoende rust krijgt en dat de wondjes worden gecontroleerd om infecties te voorkomen.

Kosten van laparoscopische sterilisatie bij poezen

De kosten van een laparoscopische sterilisatie zijn hoger dan die van een traditionele sterilisatie vanwege de benodigde expertise en apparatuur. De kosten kunnen ook variëren afhankelijk van factoren zoals het gewicht van de kat. Neem voor meer informatie contact op met jouw AniCura kliniek.

Twijfels of vragen?

Heb je vragen over laparoscopie of twijfel je tussen een klassieke en laparoscopische sterilisatie voor je kat? Neem dan contact op met een AniCura kliniek bij je in de buurt.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.