Wat is HCM en wat zijn de symptomen?
HCM (Hypertrofische CardioMyopathie) is de meest voorkomende hartafwijking bij katten, gekenmerkt door verdikking van de hartspier. Dit kan leiden tot ernstige complicaties zoals hartfalen, longoedeem en trombose, en kan in veel gevallen fataal zijn. Ongeveer 10-20% van alle katten lijdt aan HCM, en het is een erfelijke aandoening.
Hoe herkent u HCM bij uw kat?
HCM vertoont vaak geen symptomen, maar kan worden opgemerkt aan de hand van:
- Benauwdheid
- Flauwvallen
- Verlamming
Als je meer wilt weten over HCM, de symptomen en de levensverwachting van katten met HCM, kan je hier meer lezen over HCM bij katten.
Hoe werkt een HCM test?
HCM is moeilijk vast te stellen vanwege het ontbreken van symptomen bij de meeste katten. Diagnose omvat:
- Bloedonderzoek op NT-proBNP
- Hartecho
- Röntgenfoto's
Bloedonderzoek op NT-proBNP
Deze test detecteert hartziektes in een vroeg stadium. Bij een verdikking van de hartspier komt er druk op de hartspiercellen, waardoor BNP-wordt geproduceerd. Indien bloedonderzoek een verhoogd NT-proBNP-niveau toont, duidt dit op een hartziekte. Hierna zal een echo gemaakt moeten worden om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen.
Echografisch onderzoek
Een echo van het hart is de meest betrouwbare methode om de verdikking van de hartspier te visualiseren. Houd er rekening mee dat echobeelden momentopnames zijn en dat de afwezigheid van verdikking in de hartspier niet per se duidt op de afwezigheid van HCM.
Röntgenfoto's
Als je een HCM-test wilt doen omdat je kat symptomen van benauwdheid toont, kunnen röntgenfoto’s je een goed beeld geven van de luchtwegen en longen. Ze kunnen jammer genoeg niet altijd de verdikking van de hartspier detecteren, tenzij de afwijking zeer groot is. Sommige katten kunnen dus wel normale röntgenfoto’s hebben, maar toch ook HCM.
Kunt u met uw kat fokken als hij HCM heeft?
Fokken met een kat die is gediagnosticeerd met HCM raden wij absoluut af. HCM is deels erfelijk en kan dus overgedragen worden op de nakomelingen.
HCM bij welke rassen?
HCM komt vaker voor bij bepaalde rassen, waaronder de Maine Coon en de Ragdoll. Hieronder geven we nog enkele rassen waarbij HCM redelijk vaak voorkomt als erfelijke ziekte door fokken. Het wordt aanbevolen om HCM-tests uit te voeren bij deze rassen.
- Heilige birmaan
- Europese korthaar
- Neva masquerade
- Siberische kat
- Siamees
- Britse langhaar
- Britse korthaar
- Turkse van
- Maine coon
- Bengaal
- Cornish rex
- Sphynx
- Turkse angora
- Noorse boskat
- Ragdoll
HCM erfelijkheidsonderzoek bij fokken
Hoewel HCM deels erfelijk is, is de oorzaak niet volledig bekend. Er is een DNA-test beschikbaar die een bepaald defect gen kan opsporen bij de Maine Coon en de Ragdoll, maar het is niet altijd betrouwbaar en kan geen volledige zekerheid bieden over het risico op HCM bij de nakomelingen. Het ontstaan van HCM kan dus te wijten zijn aan meer genen en factoren.
Sommige katten kunnen echter ‘homozygoot positief’ zijn voor deze test, wat betekent dat ze het defecte gen zeker zullen doorgeven aan hun kittens. Indien twee homozygoot positieve katten worden gekruist, hebben de kittens een veel grotere kans op het krijgen van HCM. Daarom wordt door rasverenigingen, ondanks de onzekere resultaten, toch vaak aangeraden om deze DNA-test te laten doen voor je met je Maine Coon of Ragdoll wilt gaan fokken.
De DNA-test kan de aanwezigheid van HCM bij je kat dus niet voorspellen, maar het kan je wel helpen om slimme keuzes te maken bij het fokken van katten.
Kosten HCM-test
De kosten voor een HCM-test variëren afhankelijk van de benodigde onderzoeken van je kat. Doorgaans wordt er sowieso een echo gedaan. Je kan het best contact op te nemen met je AniCura dierenarts voor meer informatie over de kosten.