Lees ook: bloedonderzoek bij hond
Bloedonderzoek bij kat
Met bloedonderzoek kunnen ziektes of afwijkingen opgespoord of bevestigd worden. Echter, met alleen een bloedonderzoek kunnen we niet altijd een volledige diagnose stellen.
Daarom kijken we ook naar de medische geschiedenis van je kat en stellen we, indien nodig, verder onderzoek voor.
Redenen voor bloedonderzoek bij je kat
Gedraagt je kat zich plotseling anders of lijkt hij moe? Dan kan een bloedonderzoek uitwijzen of er iets aan de hand is.
Is je kat wat ouder? Dan kunnen we een bloedonderzoek doen om te controleren of alle organen nog goed functioneren.
Op basis van de uitslag kunnen we verder onderzoek voorstellen, bijvoorbeeld als de lever- of nierwaarden afwijkingen vertonen.
Hoe verloopt de behandeling?
Onze dierenarts bepaalt eerst hoeveel bloed er afgenomen moet worden. Meestal is dit niet veel; enkele milliliters zijn vaak voldoende.
Om de hoeveelheid bloed te bepalen, doet de arts eerst een kort lichamelijk onderzoek en maakt hij een lijst met mogelijke oorzaken van de klachten.
Bloed afnemen bij je kat gebeurt altijd in een rustige omgeving en is snel gedaan. De arts of paraveterinair gebruikt meestal een ader in de hals om het bloed af te nemen. Om de ader beter zichtbaar te maken, wordt eerst wat haar weggeschoren.
De dierenarts of assistent houdt je huisdier in de juiste positie om bloed af te nemen. Daarna prikt de arts met een dunne naald in het bloedvat om het bloed af te nemen. Hoe dunner de naald, hoe minder de kat van de prik voelt. Met een dunne naald duurt het echter langer om voldoende bloed af te nemen.
Afhankelijk van het type onderzoek moet je kat soms nuchter zijn voor de bloedafname. Je dierenarts zal je informeren als dit nodig is.
Wat gebeurt er na het bloedonderzoek?
Afhankelijk van de beschikbare apparatuur in de kliniek kan de dierenarts het bloed direct onderzoeken of moet het opgestuurd worden naar een specialistisch lab.
Het bloed wordt geanalyseerd en zodra de uitslag bekend is, brengen wij je op de hoogte. Je hoort dan meteen wat de eventuele vervolgstappen zijn.
Hoe reageert een kat op bloedonderzoek?
Wij weten als geen ander hoe we met dieren moeten omgaan, ook met katten die misschien wat gespannen zijn voor een prikje.
We zorgen daarom altijd voor een kalme en warme omgeving. Is je kat angstig van aard? Laat dit ons weten, dan besteden wij hier extra aandacht aan. Meestal verloopt het prikken zo snel en rustig dat je huisdier nauwelijks merkt wat er gebeurt.
Kosten bloedonderzoek kat
De kosten van een bloedonderzoek hangen af van het soort onderzoek dat uitgevoerd moet worden.
Zo zijn de kosten van een uitgebreid bloedonderzoek hoger dan die van onderzoek naar één specifieke aandoening.
Wil je meer weten over een bloedonderzoek bij je kat en de bijbehorende kosten? Neem contact met ons op.