Lees ook: bloeddonatie hond
Waarom zou je kat bloed doneren?
Net als bij mensen zijn bloeddonoren voor katten van levensbelang. Het bloed van een gezond dier kan namelijk het verschil maken tussen leven en dood voor een ziek soortgenoot.
Dit is vooral het geval wanneer een kat ernstige bloedarmoede heeft of na een ongeluk veel bloed heeft verloren. In zulke situaties kan een bloedtransfusie de enige optie zijn. Een bloedtransfusie kan ervoor zorgen dat een kat genoeg herstelt om alsnog een operatie te ondergaan of dat medicijnen effectiever zijn.
Om bloedtransfusies mogelijk te maken, zijn bloeddonoren nodig. AniCura onderzoekt graag samen met jou of jouw kat geschikt is om bloed te doneren en zo levens te redden.
Wanneer kan jouw kat bloed doneren?
Jouw kat kan een bloeddonor worden, maar hiervoor zijn enkele voorwaarden van toepassing. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat jouw kat een rustig en meegaand karakter heeft.
Andere voorwaarden zijn:
- Jouw kat is gezond en heeft bijvoorbeeld geen auto-immuunziekte of gebruikt geen medicatie.
- Jouw kat is minimaal één en maximaal acht jaar oud.
- Jouw kat weegt meer dan 4 kg.
- Jouw kat is volledig ingeënt en wordt minimaal elke drie maanden behandeld tegen vlooien en teken.
- Jouw kat volgt geen rauw vlees dieet (BARF).
Om te bevestigen of jouw dier fysiek geschikt is als donor, zal de dierenarts een grondig onderzoek uitvoeren. Ook wordt het bloed geanalyseerd om de gezondheid van jouw dier te beoordelen en de bloedgroep te bepalen.
Om bloeddonor te worden, mag jouw kat zelf nooit een bloedtransfusie hebben ondergaan. Bovendien mag jouw dier nooit in het buitenland zijn geweest vanwege mogelijke bloed overdraagbare ziekten.
Hoe verloopt bloeddonatie?
Bloed doneren doet geen pijn bij jouw kat. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jouw kat geen stress ervaart.
Als jouw kat bloed gaat doneren, kun je jouw kat in de ochtend op de dag van donatie of al de avond daarvoor naar de kliniek brengen. Om bloed te doneren moet jouw kat vanaf 22:00 uur de avond voor de donatie nuchter zijn.
Gedurende de opname blijft de kat in zijn eigen ruimte zodat we jouw kat in de gaten kunnen houden. Ook voor katten duurt het donatieproces ongeveer anderhalf uur.
Jouw kat mag meestal dezelfde dag nog of de volgende morgen worden opgehaald. Katten mogen elke drie tot zes maanden bloed doneren.
Nazorg en herstel na bloeddonatie van jouw kat
Bij katten geeft het doneren van bloed meestal geen problemen. Wel krijgen katten vaak een lichte narcose voor de donatie. Een narcose brengt altijd een klein risico met zich mee.
Na de donatie wordt jouw kat wakker en herstelt hij of zij van de verdoving. Jouw kat krijgt extra vocht ter compensatie voor het gedoneerde bloed. Ook blijft jouw kat de hele dag na de donatie in de kliniek. Als alles goed gaat, mag jouw kat ’s avonds of uiterlijk de dag na donatie weer mee naar huis. Eenmaal thuis mag hij of zij gewoon weer eten en drinken. Bij buitenkatten is het verstandig jouw kat nog een paar dagen in de gaten te houden.
Voordelen van bloeddonatie door jouw kat
Door bloed te doneren, kan jouw kat niet alleen het leven van een ander dier redden, maar het heeft ook voordelen voor jou.
Voor de donatie controleert de dierenarts het bloed van jouw dier en voert een lichamelijk onderzoek uit. Zo krijg je veel informatie over de gezondheid van jouw dier. En dat is natuurlijk een geruststellende gedachte.