Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Sterilisatie hond: voordelen en methodes

Sterilisatie van je hond zorgt ervoor dat je teefje niet meer loops wordt en voorkomt dat ze pups krijgt. Maar wist je dat een sterilisatie ook het risico op baarmoederontsteking vermindert? We zetten de voor- en nadelen op een rij en geven een overzicht van de verschillende methodes.

Wat houdt een sterilisatie bij een hond in?

Sterilisatie is het onvruchtbaar maken van een teef door de eierstokken te verwijderen. Officieel heet dat 'castratie' maar in de volksmond wordt bij teven de term 'sterilisatie' gebruikt. Als we de terminologie strikt toepassen, houdt sterilisatie alleen het afbinden van de eileiders in. Maar daarmee zou de hormoonproductie niet stoppen, dus laten we dat hier buiten beschouwing.

Sterilisatie van een reu kan trouwens ook. Daarbij worden de zaadleiders onderbroken, zodat de hond niet meer vruchtbaar is. Deze operatie gebeurt heel zelden omdat castratie (het wegnemen van de testikels) meer voordelen biedt. Zo kunnen er medische redenen zijn om te kiezen voor castratie of is het een oplossing voor ongewenst gedrag dat veroorzaakt wordt door hormonen. Bij showhonden wordt soms gekozen om een reu te steriliseren omdat hij op de keuring zijn testikels nog moet hebben. In dit artikel behandelen we alleen de sterilisatie van een teef.

Waarom je hond laten steriliseren?

Misschien vraag je je af of sterilisatie van je teefje wel echt nodig is. Waarom zou je je hond laten opereren zonder dringende reden? Toch kan een sterilisatie soms interessant zijn. Hieronder vind je de voor- en nadelen op een rij. Laat je in je keuze adviseren door je dierenarts zodat er rekening gehouden kan worden met de situatie van jouw eigen hond.

Voordelen

  • Je hond wordt niet meer loops.
  • Je hond kan niet (schijn)zwanger worden en dus geen pups krijgen.
  • De kans op baarmoederontsteking is uiterst klein na sterilisatie doordat de hormonale invloed van de eierstokken wordt weggenomen. Uit de praktijk blijkt dat ongeveer een kwart van alle niet-gesteriliseerde teefjes een baarmoederontsteking krijgt. Daarbij geldt: hoe ouder de teef, hoe meer risico ze loopt.
  • Sterilisatie verlaagt de kans op het ontwikkelen van suikerziekte.

Nadelen

  • Honden kunnen na een sterilisatie in gewicht toenemen doordat de hormonale invloeden verdwijnen en de energiebehoefte daalt. Daarom is het belangrijk om na de sterilisatie de voeding van je hond aan te passen naar voeding voor gesteriliseerde honden. Vraag daarover gerust raad aan je dierenarts.
  • De structuur van de vacht van je hond kan veranderen.
  • Sommige honden kunnen last krijgen van urine-incontinentie na een sterilisatie. Dat komt doordat de sluitspier van de urinebuis hormonaal bepaald wordt. Het probleem kan soms pas jaren later optreden. Dat uit zich meestal in onwillekeurig urineverlies tijdens rust en is in bijna alle gevallen perfect te behandelen met medicatie. Van deze rassen is bekend dat ze incontinent kunnen worden na sterilisatie: boxer, dobermann, weimaraner, bouvier, old English sheepdog, riesenschnauzer, Ierse setter, ridgeback en dwergpoedel.

Wanneer je hond laten steriliseren?

Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt drie tot vier maanden na de eerste loopsheid en uiterlijk voor de tweede loopsheid plaats. In overleg met je dierenarts kan daarvan afgeweken worden. Afhankelijk van het ras treedt de eerste loopsheid op als een teefje tussen zes en zestien maanden oud is. Dat de teef eerst een nestje gekregen moet hebben, is een fabeltje!

Wil je de loopsheid van je teef liever helemaal vermijden? Een hond kan voor de eerste loopsheid gesteriliseerd worden (vanaf 6 maanden), maar dat verhoogt wel de kans op incontinentie. Daarom is het advies om je hond pas te laten steriliseren na de eerste loopsheid, met name bij grote hondenrassen maar ook voor kleinere hondenrassen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij honden van meer dan 20 kilo incontinentie vaker voorkomt als ze voor de eerste loopsheid gesteriliseerd zijn.

Baarmoederontsteking

Een baarmoederonsteking moet met spoed behandeld worden. Heeft je hond een baarmoederontsteking? Dan zullen niet alleen de eierstokken maar ook de baarmoeder weggehaald worden. De kans dat de ontsteking definitief verholpen wordt met antibiotica is namelijk heel klein en een baarmoederontsteking is levensbedreigend voor je huisdier. Bespreek met je dierenarts wat de beste aanpak is voor je hond.

Hoe gebeurt een sterilisatie bij een hond?

Steriliseren kan op twee manieren. Via een snede in de buikwand of via een kijkoperatie. Het resultaat is hetzelfde: de eierstokken (en eventueel de baarmoeder) worden verwijderd. Hieronder lichten we de twee methodes toe.

De klassieke sterilisatie van een hond gebeurt via een minimale snede in de buikwand. De dierenarts gaat manueel op zoek naar de eierstokken die achterin de buikholte liggen, verwijdert ze (eventueel samen met de baarmoeder) en hecht de wonde.

Bij een laparoscopische sterilisatie van een hond wordt gebruikgemaakt van twee of drie kleine sneetjes in de buik waarlangs de dierenarts een camera en de instrumenten inbrengt om op een minder invasieve manier de eierstokken en eventueel de baarmoeder te verwijderen.

Hoe je hond voorbereiden op de sterilisatie

Het is belangrijk dat je hond acht uur nuchter is op het moment dat je hem binnenbrengt voor de sterilisatie. Dat verkleint de kans dat er complicaties optreden tijdens de narcose. Water mag je wel ter beschikking laten staan.

Voor de operatie vindt een pre-anesthetisch onderzoek plaats. Hart en longen worden afgeluisterd en je hond wordt nauwkeurig gewogen. Daarna wordt je huisdier onder narcose gebracht en wordt de nodige pijnstilling toegediend. Als verdoving wordt veilige gasanesthesie gebruikt en gedurende de hele operatie wordt de anesthesie nauwlettend gemonitord. Om infecties te voorkomen, wordt het te behandelen gebied geschoren, gedesinfecteerd en met steriele doeken afgedekt.

Nazorg bij de sterilisatie van je hond

Over het algemeen mag je hond nog dezelfde dag naar huis. Hou tijdens de herstelperiode goed in de gaten of de wond geneest. Vermoed je dat er iets mis is? Neem dan voor de zekerheid contact op met je dierenarts.

Om te voorkomen dat je hond aan de wonde likt of bijt, wordt wel eens een kraag of medische romper aangeraden. Laat je hond de kraag dragen tot de hechtingen eruit zijn. Let er wel op dat je hond nergens achter blijft haken met de kraag en controleer regelmatig of de romper goed op zijn plaats zit.

Heb je voor een laparoscopische operatie gekozen? Dan zal je hond vlugger herstellen. De kans op wondirritatie is kleiner, doordat er meerdere kleine gaatjes gemaakt worden in plaats van één groter. De wonde geneest dus vlugger en je hond ervaart minder pijn en stress.

Na een sterilisatie zijn er over het algemeen weinig gedragsveranderingen merkbaar.

Wat kost een sterilisatie van een hond?

Een hond kan op verschillende manieren gesteriliseerd worden. Per methode geldt een ander kostenplaatje. Zo is een laparoscopische operatie duurder dan een gewone sterilisatie. Ook het gewicht van de hond speelt een rol bij de kosten.

Wil je meer weten over sterilisatie van je hond? Neem contact op met ons. We adviseren je graag over de behandeling die het best bij je huisdier past en de kosten die eraan verbonden zijn.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.