Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Europees paspoort voor je hond aanvragen

Een Europees dierenpaspoort is verplicht indien je met je hond de grens over wilt gaan binnen Europa, je hond wilt overdragen of een hond wilt kopen.

Wil je ook met je kat reizen? Dan heb je ook een Europees paspoort voor je kat nodig.

Wat staat er in een dierenpaspoort?

In een paspoort staat een overzicht van de behandelingen die je hond heeft ondergaan. Het paspoortnummer wordt door de dierenarts geregistreerd in een van de daarvoor aangewezen portalen. Alleen een dierenarts mag een dierenpaspoort uitgeven. We helpen je hier graag mee, ook als je je hondenpaspoort kwijt bent.

Nieuwe regelgeving: ook bij overdragen of kopen is een EU-dierenpaspoort verplicht

Vanaf 1 november 2021 moet elke hond die van eigenaar wisselt een chip, registratie en EU-dierenpaspoort hebben. Dus ook honden die niet de grens over gaan.

Als toekomstige eigenaar moet je bij het kopen van een hond nagaan of de hond is gechipt, geregistreerd en een EU-dierenpaspoort heeft. Als je nieuwe hond hier niet aan voldoet, ben je in overtreding.

Hoe vraag ik een paspoort voor mijn hond aan?

Sinds 1 september 1998 moet elke hond ouder dan acht weken verplicht ingeënt, gechipt en op DogID geregistreerd worden. Als je hond uit het buitenland komt, moet hij binnen de 8 dagen geregistreerd worden in DogID. Vergeet niet om adreswijzigingen door te voeren. Lees hier meer over het chippen van je hond

Sinds 1 mei 2021 is de privacywet van toepassing op jouw gegevens in de DogID-databank. Lees hier meer over het DogID van je hond.

Als je hond gechipt en geregistreerd is bij DogID heeft hij een Europees dierenpaspoort. Voor honden die voor 7 juni 2004 geregistreerd zijn, zal je een paspoort moeten aanvragen bij je dierenarts. Alleen dierenartsen mogen nieuwe hondenpaspoorten uitgegeven.

Het paspoort van je hond moet voldoen aan de regels van alle landen waar je met je huisdier naartoe reist. Voor de meest actuele regels kan je contact opnemen met de ambassade van de landen in kwestie of je dierenarts om advies vragen.

Voor je op reis gaat, moet je je hond verplicht laten vaccineren tegen rabiës. Hou er rekening mee dat het vaccin pas 21 dagen na de vaccinatie werkt. Een vaccinatie is pas geldig vanaf twaalf weken met een wachttijd van drie weken. Dat betekent dat je pas kan pas reizen met je hond als hij vijftien weken oud is. In sommige landen moeten honden ook ontwormd zijn.

Meer informatie over de regels in de verschillende lidstaten vind je op de website van de Europese Commissie en de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Als je met je hond naar landen buiten de EU reist, heb je soms aanvullende gezondheidsverklaringen of bloedonderzoeken nodig. Zorg dat je dier ruim van tevoren is gevaccineerd. Vraag je dierenarts om advies.

Hoe gaat de uitgifte van een Europees hondenpaspoort in zijn werk?

Om de illegale hondenhandel een halt toe te roepen, moeten alle paspoorten die zijn uitgegeven na 29 december 2014 voldoen aan de nieuwe wetgeving.

Zo mogen deze nieuwe paspoorten alleen door dierenartsen worden uitgegeven. Om een paspoort aan te vragen en te registreren heeft de dierenarts vanaf 1 november 2021 het uniek bedrijfsnummer (UBN) nodig van de eerste eigenaar. De dierenarts registreert het paspoortnummer in een van de daarvoor aangewezen portalen. 

Het paspoortnummer noteert de dierenarts vervolgens samen met het chipnummer in het paspoort van je huisdier. Daarnaast moet zowel de dierenarts als jij als hondeneigenaar een handtekening zetten om zo de uitgave van het paspoort en de NAW-gegevens te bevestigen.

Om fraude te voorkomen, wordt met een doorzichtige sticker de pagina waarop de uiterlijke kenmerken van je hond beschreven staan gelamineerd.

Ook goed om te weten: het paspoort van je hond moet voldoen aan de regels van alle landen waar je met je huisdier doorheen reist, dus niet alleen het land van bestemming. Denk hierbij aan het verplicht ontwormen van je hond. Voor de meest actuele regels kun je contact opnemen met de ambassade van de landen waar je doorheen of naartoe reist.

Wat staat er in het paspoort?

Het eerste deel van het paspoort is het zogenaamde internationale gedeelte en kan gebruikt worden als internationaal reisdocument.

Het tweede deel is meer bedoeld als informatie voor de eigenaar zelf.

Deel 1: het internationaal reisdocument

  1. Gegevens eigenaar: vaak zijn de eerste gegevens van de fokker van het huisdier. Vergeet deze niet aan te passen naar je eigen gegevens. Deze gegevens komen van pas als je je dierenarts bezoekt. De assistente kan dan gemakkelijk je dossier opzoeken.
  2. Beschrijving van het dier: in het paspoort staat een beschrijving van je dier. Dit wordt ook wel het signalement genoemd. Deze beschrijving is belangrijk bij vermissing van je huisdier.
  3. Identificatie van het dier: hier worden de chipgegevens ingevuld die ook in een landelijke database worden vastgelegd. Via internet kunnen hulpverleners toegang krijgen tot deze database. Na het invoeren van het chipnummer verstrekt de database het door jou opgegeven telefoonnummer. Staat je huisdier op je naam geregistreerd? Bij wijziging van je telefoonnummer moet je dus niet vergeten dit te veranderen. Ga naar: chipnummer.nl.
  4. Rabiësvaccinatie: in België hebben we geen last van rabiës (hondsdolheid). Maar in het buitenland is dit een gevreesde ziekte die ernstige gevolgen kan hebben voor mensen en dieren. Loslopende honden zonder eigenaar mogen in sommige landen om deze reden doodgeschoten worden. Een vaccinatie tegen rabiës is verplicht als je met je dier naar het buitenland gaat. Na vaccinatie wordt deze geregistreerd en gelamineerd in het dierenpaspoort. De erkende paspoorten zijn geldig als internationaal reisdocument en moet je in het buitenland altijd bij je te hebben.
  5. Serologische test op rabiës: sommige landen vereisen niet alleen een geldige rabiësvaccinatie maar ook een bloedonderzoek waaruit blijkt dat je huisdier voldoende beschermd is tegen rabiës. Zorg er dan voor dat je dier ruim van tevoren is gevaccineerd. Neem daarvoor contact op met je dierenarts. Uitslagen van deze testen worden in het paspoort opgeschreven.
  6. Tekenbehandeling: in sommige landen is het nodig dat je dier behandeld is tegen teken.
  7. Behandeling tegen (vossen)lintworm: sommige landen eisen een behandeling tegen lintworm. Helaas rukt deze parasiet ook op in België en is deze ook gevaarlijk voor de mens. Laat je goed adviseren door je dierenarts welk middel effectief is, want lang niet alle beschikbare wormmiddelen werken tegen de vossenlintworm.
  8. Overige vaccinaties: hier kunnen bijzondere vaccinaties genoteerd worden zoals bijvoorbeeld tegen herpes en Leishmania bij honden.
  9. Klinisch onderzoek: onder klinisch onderzoek wordt de zogenaamde ‘gezondheidsverklaring’ opgeschreven. Dit is een door je dierenarts gelegaliseerde gezondheidsverklaring en soms moet deze zelfs nog door een regionale overheid bevestigd worden. Informeer goed wat de eisen zijn van het land waar je naartoe gaat en de eventuele doorreislanden.
  10. Legalisation: hierin wordt de legalisatie van het dier opgeschreven door een overheidsinstantie. Dit is voor sommige landen noodzakelijk.

Deel 2: informatie voor de eigenaar

  1. Klinisch onderzoek/vaccinatie: heeft je huisdier een gezondheidscontrole gehad of vaccinaties? Hier schrijft de dierenarts de uitslagen op.
  2. Testen: heeft je dier onderzoek gehad? Hier worden de uitslagen van bijzondere tests opgeschreven.
  3. Operaties: als je dier een operatie heeft gehad wordt dat op deze plek in het paspoort opgeschreven.
  4. Behandelingen: hier kunnen eventuele behandelingen opgeschreven worden die je dier heeft gehad. Denk aan medicijngebruik, oorontstekingen en gebitsreiniging.

Wat zijn de kosten voor een hondenpaspoort?

Voor het aanvragen van een paspoort worden kosten in rekening gebracht, net als voor het eventueel chippen of inenten van je hond. Afhankelijk van het land dat je bezoekt, zal je hond ook ontwormd moeten worden.

Heb je nog vragen over de nieuwe regels van het Europees dierenpaspoort, het aanvragen en de exacte kosten? De medewerkers van onze kliniek vertellen je graag meer.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.