Wanneer is klinisch onderzoek nodig?
Wanneer jouw huisdier een specifieke klacht heeft, is klinisch onderzoek essentieel. Dit onderzoek lijkt op een gezondheidscontrole, die we minstens één keer per jaar uitvoeren, maar liefst zelfs twee keer per jaar, om de gezondheid van jouw huisdier te waarborgen.
Waarom klinisch onderzoek?
Bij een klinisch onderzoek gaan we gericht op zoek naar de oorzaak van een klacht. Dit onderzoek vormt altijd het startpunt voor de dierenarts wanneer jouw huisdier een probleem heeft, zoals mank lopen, pijn of diarree. Hoe sneller we vaststellen wat er mis is, hoe beter we jouw huisdier kunnen helpen. Wacht dus niet en ga onmiddellijk naar de dierenarts als jouw huisdier klachten heeft.
Hoe verloopt een klinisch onderzoek?
Een klinisch onderzoek bestaat uit drie hoofdonderdelen: het doornemen van de ziektegeschiedenis (anamnese), een algemeen lichamelijk onderzoek en het onderzoeken van de orgaanfuncties. De dierenarts begint met het uitvragen van de eigenaar over de klachten en symptomen van het dier. Dit is vaak het moeilijkste deel, omdat dieren niet zelf kunnen vertellen wat er aan de hand is en pijn of ongemak niet altijd duidelijk laten zien.
Lichamelijk onderzoek
Tijdens het lichamelijk onderzoek worden diverse aspecten gecontroleerd: ademhaling, pols, temperatuur, huid, vacht, nagels, slijmvliezen en lymfeklieren. De huid wordt onderzocht op ontstekingen en verkleuringen, de oren, ogen en het gebit worden geïnspecteerd, en met een stethoscoop wordt het hart beluisterd.
Daarnaast kijkt de dierenarts of jouw dier goed staat en loopt, of het geslachtsdeel normaal oogt en of jouw huisdier op een gezond gewicht is. Er worden vragen gesteld over het eet- en drinkpatroon, evenals het poep- en plasgedrag.
Mogelijke uitkomsten
Afhankelijk van de klachten kan de dierenarts dieper ingaan op specifieke lichaamsdelen en organen. Er zijn twee mogelijke uitkomsten:
- De dierenarts stelt tijdens het onderzoek de oorzaak vast en kan een behandeling voorstellen.
- Er is aanvullend onderzoek nodig, zoals bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenfoto’s, echografie of een CT-scan.
De voordelen van klinisch onderzoek bij huisdieren
Klinisch onderzoek bij jouw hond biedt tal van voordelen. Je komt te weten hoe gezond jouw huisdier is en eventuele problemen kunnen in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld.
Bovendien worden alle onderzoeksgegevens opgeslagen in het medisch dossier van jouw hond. Bij plotselinge ziekte is de (spoed)dierenarts direct op de hoogte van de gezondheidsgeschiedenis van jouw dier. Dit maakt het mogelijk om de ontwikkelingen over de tijd goed te volgen.
Kosten van klinisch onderzoek
De kosten van een klinisch onderzoek zijn vergelijkbaar met die van een normaal consult.