Lees ook: kat laten inslapen
Je hond vredig laten inslapen
Het bijstaan tijdens deze moeilijke beslissing is zwaar, ook voor je dierenarts, maar het is een belangrijke taak. Samen kijken we naar de situatie van je hond, jouw wensen en de (on)mogelijkheden.
Wanneer jouw hond te laten inslapen?
Hoe maak je zo’n haast onmogelijke beslissing? Je hond is een onmisbaar deel van je leven en ook al weet je dat het einde een keer komt, het gemis blijft groot.
Het kan moeilijk zijn om in te schatten of je hond nog een goed leven heeft of dat het beter is om hem te laten inslapen. Ga langs bij je dierenarts en bespreek de situatie. Afhankelijk van de toestand van je hond kunnen we vaak nog veel voor je betekenen.
We kunnen de keuze om je hond te laten inslapen niet voor je maken. Wat we wel kunnen doen is zorgen wegnemen of juist bevestigen en kijken wat we nog voor je hond kunnen doen. We kunnen bijvoorbeeld je hond onderzoeken, zodat je op basis van de diagnose en prognose een beslissing kunt nemen.
Is het duidelijk dat je hond geen of te weinig kwaliteit van leven heeft? Dan is het waarschijnlijk het beste om je hond te laten inslapen.
Natuurlijk kun je altijd bij ons terecht voor advies als je niet zeker weet wat het beste is voor je hond.
Redenen om je hond te laten inslapen
Naast gezondheidsproblemen kunnen er andere redenen zijn om je hond te laten inslapen. Sommige honden met agressief gedrag kunnen bijvoorbeeld niet meer geholpen worden.
Als een hond dan ook nog gaat bijten, wordt hij gevaarlijk voor zijn omgeving. Het gedrag van een hond kan veranderen na een verandering in de thuissituatie of gezinssamenstelling.
Wat de aanleiding ook is, wanneer een hond een gevaar wordt voor de omgeving, kan het na overleg met een gedragstherapeut soms de conclusie zijn dat het beter is om je hond te laten inslapen.
Is je hond incontinent of kan hij zijn ontlasting niet meer ophouden? Bespreek dan met je dierenarts of en hoe je hond nog geholpen kan worden om dit probleem op te lossen of te verminderen.
In sommige gevallen kunnen medicijnen ervoor zorgen dat je hond de plas beter kan ophouden. Als de dierenarts geen oplossing meer heeft, is het goed om je af te vragen of de kwaliteit van leven van je hond nog goed genoeg is.
Als je hond in huis ontlast of plast, is dat niet alleen ongemakkelijk voor jou. Het zit niet in het instinct van een hond om zijn 'nest' te bevuilen. Hij vindt het dus ook vervelend als dit gebeurt.
Bespreek samen met je dierenarts welke opties er zijn. Soms is er meer mogelijk dan je denkt, maar soms is het helaas toch beter om afscheid van je hond te nemen.
Hoe verloopt het inslapen van je hond
Als je eenmaal de moeilijke beslissing hebt genomen, maken we een afspraak om je hond te laten inslapen. Dit gebeurt meestal in de kliniek, maar thuis laten inslapen kan soms ook.
Wil je je beste maatje in zijn vertrouwde omgeving laten inslapen, dan kan de dierenarts in speciale gevallen bij je thuis komen.
Een tweede keuze die je moet maken, is of je wel of niet aanwezig wilt zijn bij het inslapen. Sommige baasjes vinden het fijn om te zien dat hun hond op een liefdevolle en rustige manier inslaapt, wat kan helpen bij het verwerkingsproces. Vindt je het te moeilijk om erbij te zijn? Wij respecteren ieders keuze.
De dierenarts zorgt ervoor dat je hond zo rustig mogelijk is. Eerst krijgt je hond een injectie waardoor hij rustig wordt en langzaam in slaap valt. Bij een tweede injectie valt je hond dieper in slaap, tot uiteindelijk het hart stopt met kloppen.
Je hond merkt hier weinig van, waardoor zijn leven zonder stress en pijn eindigt. De dierenarts controleert altijd of de ademhaling en het hart gestopt zijn.
Nadat je hond is ingeslapen, mag je nog even blijven.
Wat zijn de kosten van het laten inslapen van je hond?
De kosten variëren afhankelijk van of je kiest voor thuis laten inslapen, of er spoedkosten van toepassing zijn en het gewicht van je hond.
Voordat je een beslissing neemt, kun je bij ons terecht om de gezondheid van je hond te laten onderzoeken. We beantwoorden al je vragen en gaan dieper in op de kosten van de verschillende opties.
Een waardig afscheid
Voordat je je hond laat inslapen, is het verstandig om na te denken over wat je met je overleden hond wilt doen. Zo hoef je niet achteraf overhaast te beslissen.
Met een crematie of begrafenis kun je op een waardige manier afscheid nemen van je hond. Hierbij kan rekening gehouden worden met je specifieke wensen.
Crematie
Kies je voor een crematie? Dan zijn er meerdere mogelijkheden voor het afscheid. Je kunt kiezen voor een:
- individuele crematie
- collectieve crematie
Het crematorium kan ook andere wensen voor je invullen zoals het maken van een pootafdruk, een inktafdruk of je kunt een pluk haar van je hond terugkrijgen. Meer informatie over de mogelijkheden voor de crematie en het invullen van je wensen? Ga naar crematie hond.
Begraven
Je kunt ervoor kiezen om je hond te laten begraven op een dierenbegraafplaats. Informeer bij je dierenarts welke organisatie je kan ondersteunen bij het organiseren van een begrafenis.
Lees hier meer over het begraven van je huisdier.
Andere mogelijkheid
Een andere mogelijkheid is om je huisdier achter te laten voor destructie. Laat je goed informeren over wat destructie inhoudt. Veel mensen weten namelijk niet altijd wat destructie is.
Bij destructie wordt je huisdier uit de kliniek opgehaald en samen met ander dierlijk restmateriaal, slachtafval en kadavers via een industrieel proces verwerkt. Kies je voor deze optie, dan betaal je de kosten voor destructie in de kliniek.
Afhankelijk van je keuze neem je je hond na het inslapen mee naar huis, of blijft hij bij de dierenarts.
Als je je hond thuis laat inslapen, bespreek dan vooraf met je dierenarts wat de opties zijn. We kunnen bijvoorbeeld regelen dat je hond thuis wordt opgehaald door het dierencrematorium of destructiebedrijf.