Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Hormoonanalyse bij honden

Hormonen regelen de hartslag, lichaamstemperatuur en groei van je hond. Een dierenarts kan aan de hand van een hormoonanalyse onderzoeken of er een afwijking is in de hormoonwaardes. Verschillende ziektes kunnen aan de oorzaak liggen van deze afwijkingen bij je hond.

Lees ook: hormoonanalyse kat

Merk je bijvoorbeeld dat jouw hond veel drinkt, plast, eet of hijgt? Dan kan dit wijzen op een verhoging van het hormoon cortisol in het lichaam, wat kan duiden op het syndroom van Cushing.

Naast de ziekte van Cushing kunnen ook de ziekte van Addison en een trage of overactieve schildklier een hormonale afwijking veroorzaken. Lees verder in dit artikel om te ontdekken wanneer een hormoonanalyse nodig is.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn regulerende stoffen in het lichaam die worden geproduceerd door verschillende klieren, waaronder de bijnieren en de hypofyse. Via het bloed bereiken hormonen hun doelorganen en reguleren ze diverse lichaamsfuncties, zoals hartslag, lichaamstemperatuur, metabolisme, vruchtbaarheid en groei van jouw huisdier.

Hoe werkt een hormoonanalyse bij honden?

Voor een hormoonanalyse wordt bloed afgenomen bij jouw huisdier of wordt je gevraagd een urinemonster te verzamelen. Lees hier meer over het afnemen van bloed bij honden. Dit monster wordt naar het laboratorium gestuurd, waar de concentratie van hormonen wordt gemeten.

Wanneer is een hormoonanalyse nodig?

Zowel een tekort als een teveel aan hormonen kan schadelijk zijn voor jouw huisdier. In bepaalde ziektebeelden kan jouw dierenarts aangeven dat een hormoonanalyse nodig is voor verder onderzoek.

Hormonale aandoeningen bij honden

Lees verder voor meer informatie over elke hormonale aandoening op deze lijst.

  • Ziekte van Cushing
  • Overactieve of trage schildklier
  • Progesteron meten
  • Diabetes
  • Ziekte van Addison

Ziekte van Cushing bij jouw hond

De ziekte van Cushing wordt vaak vastgesteld bij oudere honden en komt even vaak voor bij reuen als bij teven. Veel voorkomende symptomen zijn: veel drinken en plassen, veel eten, een dunne, slechte vacht, hijgen, afname van spierkracht en bij teven het uitblijven van de loopsheid. Als de dierenarts vermoedt dat jouw hond de ziekte van Cushing heeft, wordt een test uitgevoerd waarbij urinemonsters van drie opeenvolgende dagen worden geanalyseerd.

Trage schildklier bij jouw hond

Een trage schildklier komt vaak voor bij honden. Om te bepalen of jouw hond hier last van heeft, zal jouw dierenarts bloed afnemen en naar het laboratorium sturen.

Symptomen van een trage schildklier zijn onder andere: traag en stijf lopen, altijd warmte opzoeken, onverklaarbare gewichtstoename, een verdikte huid en plotselinge haaruitval zonder jeuk. Ook kreupelheid, zwakte en shock kunnen symptomen zijn van een trage schildklier.

Progesteron meten bij jouw teef

Bij loopse teefjes kan bloed worden afgenomen om het progesterongehalte te meten en zo de ideale dekdatum vast te stellen. De uitslag is vaak al na enkele uren bekend.

Suikerziekte bij jouw hond

Als jouw hond lijdt aan suikerziekte, betekent dit dat het dier te weinig insuline aanmaakt. Insuline fungeert als een sleutel; zonder sleutel kan suiker niet de cel in. Hierdoor krijgen de cellen geen brandstof, wat resulteert in veel eten en toch afvallen. Ook drinken en plassen honden met suikerziekte veel.

Ziekte van Addison bij jouw hond

De ziekte van Addison is een zeldzame, chronische aandoening. Met de juiste medicatie kan jouw hond echter een prima kwaliteit van leven hebben. De symptomen van deze ziekte zijn moeilijk te herkennen omdat ze lijken op symptomen van andere aandoeningen. Bij honden met de ziekte van Addison produceren de bijnieren niet genoeg hormonen.

Dit wordt meestal veroorzaakt door een auto-immuunziekte die bij bepaalde rassen (labradoodle, poedel, Portugese waterhond, Nova Scotia duck tolling retriever, cairn terriër, cocker spaniël, bearded collie, West Highland white terriër, rottweiler, sint-bernard en leonberger) erfelijk is.

Als jouw dierenarts de ziekte van Addison vermoedt, wordt vaak al gestart met de behandeling voordat de uitslag van het onderzoek bekend is, vooral als de toestand van jouw hond kritiek is. De medicijnen zijn namelijk niet schadelijk voor jouw hond.

Wat doe je na het ontvangen van de uitslag?

Een hormoonanalyse geeft een momentopname weer. Daarom zijn soms meerdere monsters nodig. Bijvoorbeeld bij het Syndroom van Cushing wordt vaak een test van drie dagen uitgevoerd.

De dierenarts beoordeelt het ziektebeeld van jouw huisdier en de resultaten van de hormoonanalyse en beslist op basis daarvan wat de volgende stap is.

Soms is verder onderzoek nodig, maar lang niet altijd. Een kat met een overactieve schildklier kan worden behandeld met medicijnen, een injectie met radioactief jodium of een jodiumvrij dieet.

In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk.

Wat zijn de voor- en nadelen van een hormoonanalyse?

Het voordeel van een hormoonanalyse is dat het duidelijkheid kan verschaffen over de gezondheidstoestand van jouw huisdier. De klachten van jouw hond kunnen dan gericht worden aangepakt met de juiste medicatie of behandeling.

Soms is een langdurige of zelfs levenslange behandeling nodig, maar veel hormonale aandoeningen zijn goed te behandelen. Een nadeel is dat de resultaten van sommige tests lang op zich kunnen laten wachten omdat het onderzoek veel tijd kost, vooral bij zeldzame aandoeningen.

Hoeveel kost een hormoonanalyse?

De kosten kunnen sterk variëren omdat de ene test veel ingewikkelder is dan de andere. Soms zijn er aanvullende analyses nodig.

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt, wij helpen je graag!

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.