Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

ECVO-onderzoek hond

ECVO is een gespecialiseerd onderzoek naar erfelijke oogziekten bij honden, uitgevoerd door dierenartsen met expertise in oogheelkunde.

Wanneer is een ECVO-oogonderzoek voor honden nodig?

Merk je dat jouw hond oogproblemen heeft? Heeft jouw hond aanleg voor erfelijke oogziekten? Jouw dierenarts verwijst je hond naar een gespecialiseerde dierenarts voor een ECVO-oogonderzoek. De resultaten geven inzicht in eventuele erfelijke oogafwijkingen bij jouw hond.

ECVO-oogonderzoek wordt vaak uitgevoerd wanneer jouw hond één jaar oud is, vooral als je in de toekomst met je hond wilt fokken. Voor onderzoek naar aangeboren erfelijke ziekten, zoals bij Collie Eye Anomaly, wordt het hele nest onderzocht. Alle honden moeten gechipt zijn voor het ECVO-onderzoek.

Onderzoek naar erfelijke oogafwijkingen

Bij het ECVO-oogonderzoek onderzoekt een gespecialiseerde dierenarts een breed scala aan oogafwijkingen, waaronder:

  • staar (cataract)
  • entropion
  • ectropion
  • membrana pupillaris persistens (MPP), waarbij restanten van de embryonale bloedsomloop op de lens achterblijven
  • erfelijke netvliesaandoeningen die tot blindheid kunnen leiden

Als bij het onderzoek een oogafwijking wordt ontdekt, kan de specialist in sommige gevallen ingrijpen. Veel erfelijke oogziekten manifesteren zich pas als de hond ouder is.

De resultaten van het ECVO-onderzoek zijn 12 maanden geldig. Het fokbeleid wordt bepaald door de rasvereniging, waardoor de leeftijd waarop een ECVO-oogonderzoek verplicht is, kan verschillen per ras.

ECVO-oogonderzoek en fokken

Als je van plan bent om met je hond te fokken, is het cruciaal om een ECVO-oogonderzoek te laten uitvoeren om het risico op overdracht van erfelijke afwijkingen te minimaliseren. Hoewel een ECVO-oogonderzoek niet voor alle rassen verplicht is, is het wel aan te raden.

Veel fokkers kiezen ervoor het ECVO-oogonderzoek uit voorzorg te laten doen, zelfs als dit niet verplicht is vanuit de rasvereniging. Als er echter een belangrijke oogafwijking wordt ontdekt bij een hond waarmee je wilt fokken, wordt geadviseerd dit niet te doen. Het definitieve fokbeleid wordt bepaald door de rasvereniging. Neem contact op met de rasvereniging voor meer informatie hierover.

Over het ECVO-oogonderzoek bij honden

Hoewel een oogonderzoek wellicht intimiderend klinkt, is het dat niet. Het belangrijkste is dat de specialist het oog van binnen goed kan bekijken. Hiervoor worden speciale oogdruppels gebruikt. Na ongeveer een half uur gaan de pupillen open door de oogdruppels. In een verduisterde ruimte kan de specialist nauwkeurig vaststellen of er sprake is van oogproblemen.

Gonioscopie

Tijdens het ECVO-oogonderzoek kan de dierenarts, als aanvulling op het standaard onderzoek naar erfelijke oogziekten, ook een gonioscopie uitvoeren, vooral relevant bij bepaalde hondenrassen. Deze procedure bekijkt het voorste deel van het oog, bekend als de kamerhoek. Met verdovende oogdruppels wordt het hoornvlies verdoofd, waarna een speciale contactlens op het oog wordt geplaatst. De dierenarts bekijkt vervolgens met een microscoop de kamerhoek. Als gonioscopie nodig is, wordt dit als eerste uitgevoerd vóór de pupilverwijding en het standaard onderzoek.

Twee uur na het inbrengen van de oogdruppels worden de pupillen weer normaal. Jouw hond zal hier niets van merken. Het is echter aan te raden fel zonlicht en sterke verlichting enkele uren na het onderzoek te vermijden.

Het is belangrijk om de stamboom en eigendomspapieren van jouw hond mee te nemen naar de afspraak.

Wie voert een ECVO-oogonderzoek uit?

Niet elke dierenarts mag een ECVO-onderzoek uitvoeren vanwege de complexiteit ervan. Alleen specialisten en dierenartsen met aanvullende opleiding mogen dit onderzoek doen. De opleiding en het onderzoek worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van het European College of Veterinarian Ophthalmologists (ECVO).

Voor het ECVO-oogonderzoek maakt de dierenarts gebruik van gespecialiseerde apparatuur om ervoor te zorgen dat het onderzoek nauwkeurig wordt uitgevoerd. Slechts enkele dierenartsen in Nederland mogen dit onderzoek uitvoeren. Ontdek hier welke dierenartsen dat zijn.

Uitslag ECVO-oogonderzoek hond

Direct na het onderzoek is de uitslag beschikbaar en zijn er drie mogelijke uitkomsten:

  1. Jouw hond is 'vrij', wat betekent dat er geen tekenen van oogziekten zijn gevonden.
  2. Jouw hond is 'niet vrij'. In dit geval zijn er indicaties van oogziekten gevonden.
  3. De uitslag is 'onbeslist'. Kleine afwijkingen zijn gevonden, maar het is niet duidelijk of deze verband houden met een oogziekte. De dierenarts geeft aan wanneer een tweede onderzoek nodig is.

Kosten ECVO-onderzoek

De kosten voor een ECVO-onderzoek variëren per dier, maar zijn over het algemeen redelijk in vergelijking met andere onderzoeken. We informeren je vooraf over de kosten van het onderzoek.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.