Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Gebroken poot (botbreuk) hond

Zelfs als je niets aan jouw hond ziet na een ongeluk of val, kan jouw hond toch een botbreuk of inwendige verwondingen hebben. Het is daarom belangrijk om jouw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen, zelfs als je denkt dat er geen breuk is.

Lees ook: gebroken poot bij katten

Hoe herken je een gebroken voor- of achterpoot bij jouw hond?

Jouw hond wil of kan plotseling niet meer op zijn poot staan. De poot hangt er vreemd bij. De poot is gezwollen en pijnlijk. Het bot steekt door een wond in de huid.

Houd er rekening mee dat jouw hond onverwachts kan bijten of reageren omdat hij pijn heeft.

Onderzoek bij mogelijke breuk

Als gevolg van een ongeval kunnen er botbreuken, ontwrichtingen en pees-/spierbeschadigingen ontstaan. Nadat jouw hond is gestabiliseerd en de pijn is onderdrukt met pijnstilling, wordt jouw dier door de dierenarts verder onderzocht.

Meestal worden hiervoor röntgenfoto’s gemaakt. Vaak is een CT-scan de beste methode om alle botbreuk(en) en eventueel andere inwendige problemen snel in beeld te brengen.

Na het onderzoek bespreekt de dierenarts de resultaten van het onderzoek met jou. Als er sprake is van een botbreuk en/of ander letsel, vertelt de dierenarts jou wat de mogelijke behandelingen en bijbehorende kosten zijn.

Behandeling van een gebroken poot bij hond

In de meeste gevallen is het behandelen van een botbreuk bij jouw hond noodzakelijk omdat:

  • Een onbehandelde botbreuk maanden of zelfs blijvend erg pijnlijk is.
  • De botdelen in een verkeerde stand kunnen vastgroeien, waardoor de poot te kort blijft.
  • Een bekken te nauw kan blijven, wat blijvende problemen met de ontlasting kan geven.
  • Er zich snel artrose kan ontwikkelen. 

Osteosynthese: beste behandeling bij gebroken poot

De beste manier om een botbreuk te behandelen, is door middel van een operatie: osteosynthese. Bij osteosynthese worden de botdelen in de juiste positie van elkaar gebracht en in- of uitwendig vastgemaakt met implantaten zoals schroeven, pennen, platen en chirurgisch staaldraad.

Deze chirurgische methode en de keuze voor deze materialen zijn gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Jouw hond herstelt snel van een botbreuk en kan na het herstel weer optimaal bewegen. Ook is de kans op complicaties bij deze operatie klein.

Wat zijn de voordelen van een operatie?

  • Jouw hond kan de poot snel weer belasten.
  • Jouw hond kan snel weer lopen, plassen en ontlasting doen als er sprake was van een bekkenbreuk.
  • Wekelijkse gipscontroles bij jouw hond zijn niet nodig, net zoals aanpassingen of vervanging van het gipsverband.
  • Er is controle op de stand waarin de botdelen genezen.
  • Kleinere kans op vervelende complicaties van de huid, zoals het geval kan zijn bij een gipsverband.
  • Het genezingsproces is voorspelbaar.
  • Het genezingsproces is comfortabeler voor hond en eigenaar.
  • Jouw hond kan in geval van een kaakbreuk snel weer eten.

Bij AniCura werkt een groot aantal chirurgen met speciale deskundigheid in het behandelen van botbreuken. Zij beschikken over een uitgebreid aanbod aan instrumenten en implantaten die nodig zijn voor het behandelen van de meest uiteenlopende botbreuken.

Lees ook: orthopedie bij honden

Spalk of gips bij gebroken poot hond

Bij mensen kan een breuk van onderarm en onderbeen vaak ook met een gipsverband behandeld worden. Bij dieren is dit anders en is behandeling met gips in de meeste gevallen echt geen goede keuze:

  • Een dier kunnen we niet uitleggen dat voor een goed herstel de poot in het gips nauwelijks belast mag worden.
  • Veel honden kunnen het gipsverband niet met rust laten.
  • Het is lastig om het gipsverband vele weken schoon en droog te houden.

Een gips- of spalkverband kan in enkele gevallen wel een goede optie zijn. Jouw dierenarts zal dit dan met jou bespreken. Ook voor het aanleggen van een gipsverband gaat jouw hond onder narcose.

Voor het goed aanleggen van een gipsverband bij een hond is speciale deskundigheid en ervaring nodig. Onze orthopedisch dierenartsen hebben deze deskundigheid en ervaring in huis en adviseren jou graag over de beste behandeling voor jouw hond.

Herstel en nazorg bij gebroken poot hond

Na de behandeling van de botbreuk krijg je van ons duidelijke adviezen over de nazorg bij jouw hond. We kunnen van een dier natuurlijk niet verwachten dat het begrijpt dat het ontlasten van de botbreuk belangrijk is voor een goed herstel.

Toch is het belangrijk om jouw hond hierbij zoveel mogelijk te helpen. Om te voorkomen dat er complicaties ontstaan, zoals het losbreken van platen en schroeven, moet je als eigenaar jouw hond dwingen tot zoveel mogelijk rust. Alleen met rust kan de botbreuk ontlast worden.

Jouw hond dwingen tot rust kan natuurlijk met hokrust, maar dit is niet voor elke hond de beste manier. Sommige honden gaan zich uit frustratie namelijk juist misdragen in het hok. Zorg er in ieder geval voor dat je de beweging van jouw hond zoveel mogelijk beperkt.

Jouw hond mag tijdens het herstel dan ook alleen kort en altijd aan een korte lijn uitgelaten worden. Pas als bij controle van de botbreuk op röntgenfoto's blijkt dat het bot voldoende hersteld is, zal de dierenarts-chirurg jou groen licht geven om de beweging van jouw hond weer voorzichtig op te bouwen.

Lees ook: revalidatie bij honden

Wat kost een operatie bij een gebroken poot?

Als jouw hond een botbreuk heeft, zal de orthopedisch chirurg de verschillende mogelijkheden met jou doornemen. De chirurg zal jou ook vooraf een kosteninschatting geven van de geadviseerde behandeling.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.