Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Bloedonderzoek bij honden

Merk je dat er iets niet in orde is met je hond, maar weet je niet precies wat er aan de hand is? Dan kan een bloedonderzoek uitkomst bieden.

Lees ook: bloedonderzoek bij katten

Veelvoorkomende redenen voor een bloedonderzoek bij honden zijn onder andere:

  • Braken of diarree
  • Veel drinken en plassen
  • Gewichtsverlies of juist gewichtstoename
  • Bloedverlies
  • Bleke slijmvliezen
  • Geelzucht
  • Vermoeden van infecties

Bloedonderzoek bij honden

Om een nauwkeurige diagnose te stellen, kijken we eerst naar de medische geschiedenis van je hond en voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Naast bloedonderzoek kunnen we ook andere aanvullende onderzoeken doen.

Soms leidt de uitslag van een bloedtest tot verder onderzoek, bijvoorbeeld als de lever- of nierwaarden afwijkend zijn.

We kunnen een bloedtest in de kliniek uitvoeren of gebruik maken van een extern laboratorium.

Redenen voor bloedonderzoek bij je hond

Bloedonderzoek in de diergeneeskundige praktijk wordt gedaan om verschillende redenen:

  • Bevestiging van een diagnose
  • Volgen van het verloop van een ziekte en de behandeling
  • Vaststellen van de gezondheidsstatus van een dier, bijvoorbeeld bij een oudere hond of voorafgaand aan een narcose
  • Bepalen van de mate van vruchtbaarheid van een hond

Bloedonderzoek wordt altijd gecombineerd met een algemeen klinisch onderzoek. Alleen op basis van bloedonderzoek wordt zelden een definitieve diagnose gesteld.

Bloedonderzoek kan ook plaatsvinden voor andere indicaties, zoals allergieën of het algemeen functioneren van de organen van je hond.

Pre-anesthetisch bloedonderzoek

Staat er binnenkort een operatie voor je hond gepland? Om de gezondheid van je huisdier in kaart te brengen en de risico’s van narcose te beperken, raden we soms een bloedonderzoek aan naast het lichamelijk onderzoek.

Hierdoor kunnen stoornissen zoals nier- en leveraandoeningen tijdig gesignaleerd worden. Indien nodig kunnen we de narcose aanpassen voor een veiligere operatie.

Hoewel pre-anesthetisch bloedonderzoek geen garanties biedt, kan het het medische risico verlagen. Een ogenschijnlijk gezond dier kan namelijk toch symptomen van een ziekte of afwijking verbergen.

De uitslagen van dit bloedonderzoek kunnen in de toekomst ook gebruikt worden om waarden te vergelijken tijdens de behandelingsperiode.

Hoe verloopt het bloedonderzoek?

Je komt met je hond bij ons langs voor de bloedafname. De dierenarts of assistent neemt het bloed af terwijl je hond op de behandeltafel zit.

Meestal nemen we het bloed af uit een ader aan de voor- of achterpoot, nadat we deze hebben geschoren en gesteriliseerd. Ook aan de binnenzijde van de dij kan een bloedvat worden aangeprikt.

De ader wordt gestuwd door de assistent of met een stuwband, zodat de ader goed zichtbaar is en we precies weten waar we moeten prikken. Bij uitgedroogde dieren of dieren in shock zijn de bloedvaten moeilijk te zien of te voelen en is een stuwband nodig.

Bloedafname gebeurt zo rustig mogelijk, aangezien stress invloed kan hebben op de uitslagen, met name op het bloedglucosegehalte.

Wat gebeurt er na het bloedonderzoek?

Na de bloedafname wordt het bloedvat afgedrukt om het bloeden te stoppen. Soms gaat er nog een verbandje om.

De hoeveelheid afgenomen bloed hangt af van de soort analyse. De inhoud van de buisjes wordt onderzocht in de praktijk of op het laboratorium.

Zodra de uitslag binnen is, neemt een dierenarts contact met je op. We bespreken dan of er behandeling nodig is en welke behandeling het beste is voor je huisdier, of dat verder onderzoek nodig is.

Hoe reageert je hond op bloedonderzoek?

Elke hond reageert anders. Waar de ene hond reageert op het spuitje, merkt de andere het niet eens. Jij kent je huisdier het beste en kunt misschien van tevoren inschatten hoe je hond zal reageren.

Verwacht je dat je hond angstig zal zijn? Laat het ons van tevoren weten, dan houden we daar rekening mee en kunnen we meer tijd uittrekken voor de behandeling.

Soms kan het nodig zijn extra maatregelen te treffen, zoals het omdoen van een muilkorf.

De bloedafname wordt meestal uitgevoerd door twee personen, een dierenarts en een assistent. Jij hoeft als eigenaar dus niet actief iets te doen.

Je huisdier is in goede handen bij onze dierenartsen.

Bloedonderzoek hond kosten

De kosten van een bloedonderzoek hangen af van welke testen worden uitgevoerd en of het bloed in de kliniek of in een groter laboratorium wordt onderzocht.

Wil je meer weten over een bloedonderzoek bij je hond en de kosten? Neem dan contact met ons op.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.