Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Beugel voor hond

Mogelijk kan de stand van de tand gecorrigeerd worden door een orthodontische beugel bij jouw hond.

Wanneer is een beugel bij honden nodig?

Tijdens het doorkomen van het blijvende gebit bij de hond kan het voorkomen dat één of meerdere tanden in een onjuiste stand komen te staan. Dit kan veel ongemak of zelfs pijn veroorzaken. Soms kan een afwijkende stand van een hoektand leiden tot een opening in het gehemelte van de hond, of het kan zelfs onmogelijk zijn om de bek op de juiste wijze te sluiten.

Hoektand prikt in het gehemelte

De oorzaak van een prikkende hoektand in het gehemelte van jouw hond is niet altijd duidelijk. Vaak is het een blijvende melktand die tijdens het wisselen de hoektand in de verkeerde richting heeft geduwd. Soms kan het ook worden veroorzaakt door een te nauwe of te korte onderkaak.

Gelukkig is het mogelijk om in sommige gevallen de verkeerde stand te corrigeren met behulp van een beugel. Neem hiervoor tijdig contact op met een dierenarts. Sommige correcties kunnen alleen worden uitgevoerd vlak na het wisselen.

Alternatieven voor een beugel

Is een beugel geen optie voor jouw hond? Soms kan baltherapie een oplossing zijn. Ook kan jouw dier mogelijk geholpen worden met het inkorten van tanden, gevolgd door een pulpa-overkapping (zie ook Wortelkanaalbehandeling bij honden, kopje Vitale pulpa-overkapping). Tot slot kan het trekken van bepaalde tanden soms uitkomst bieden. Vraag jouw dierenarts naar de mogelijkheden voor jouw hond.

Experts in orthodontie

Niet elke dierenarts kan een beugel bij de hond plaatsen. Voor het correct plaatsen van een beugel is veel kennis en ervaring nodig. Bij AniCura werken experts op het gebied van tandheelkunde bij honden, katten en andere dieren, inclusief orthodontie bij honden. Voor het plaatsen van een beugel bij jouw hond of voor advies kun je contact opnemen met jouw AniCura dierenarts.

Het beugelstappenplan voor jouw hond

  1. Stap 1: Het tandheelkundig consult
    Elke hond heeft een uniek gebit. Of een correctie met een beugel mogelijk is, hangt af van verschillende factoren. Voor elk gebit moet worden beoordeeld of een correctie met een beugel haalbaar is en wat de mogelijkheden zijn.
    Voor alle volgende stappen is het noodzakelijk om de hond te verdoven (diepe roes), zodat deze goed stil ligt.
  2. Stap 2: Het "happen"
    Voor het maken van de beugel is een model van het gebit van jouw hond nodig. Hiervoor moet jouw hond happen in gips. Aan de hand van het gipsmodel maakt het tandtechnisch laboratorium een op maat gemaakte beugel. Zodra de beugel gereed is, kan deze worden geplaatst.
  3. Stap 3: Het plaatsen van de beugel
    Het plaatsen van de beugel bij jouw hond gebeurt onder verdoving. De beugel wordt zeer nauwkeurig met composiet vastgezet. Afhankelijk van het type beugel krijg je instructies mee naar huis. Het regelmatig controleren is nu van groot belang.
  4. Stap 4: Het verwijderen van de beugel
    De beugel wordt pas verwijderd als het gebit gedurende 2 tot 3 weken in de juiste stand staat. Na het verwijderen van de beugel wordt het gebit gereinigd en gepolijst. 

Waarop moet je letten als je hond een beugel heeft?

Net als bij mensen kan een beugel in het begin veel ongemak veroorzaken. Dit komt doordat de beugel druk uitoefent op de tanden of kiezen. Dit kan voor jouw hond pijnlijk zijn, vooral tijdens het eten. In het begin kun je wat zachter voedsel geven, zodat jouw hond minder hinder ondervindt bij het kauwen. Na enkele dagen wordt het eten meestal gemakkelijker.

Jouw hond mag met de beugel niet op harde voorwerpen kauwen, zoals een bot of tak, om te voorkomen dat de beugel losraakt. Mocht dit toch gebeuren, dan kan de beugel weer worden vastgezet.

Wat kost een beugel voor honden?

De kosten van het plaatsen van een beugel bij jouw hond variëren afhankelijk van het type beugel en het probleem. Jouw dierenarts kan je informeren over de te verwachten kosten voor jouw hond. Neem contact op met jouw AniCura dierenarts voor advies en een mogelijke prijsindicatie.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.