Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Bestraling hond (radiotherapie)

Wanneer er bij je hond een kwaadaardige tumor wordt ontdekt, kan dit vaak effectief behandeld worden met bestraling, ook wel radiotherapie genoemd. Deze behandeling wordt op dezelfde manier toegepast als bij mensen, maar veroorzaakt over het algemeen minder bijwerkingen bij je hond. De kosten van bestraling voor je hond variëren per behandeling.

Lees ook: Bestraling kat

Wanneer is bestraling nodig?

Voordat je samen met je dierenarts beslist dat bestraling de beste optie is voor je hond, is er al een kankeronderzoek bij je hond uitgevoerd. Bestraling wordt meestal toegepast op een kwaadaardige tumor die niet is uitgezaaid en zich op een specifieke plek bevindt.

Als genezing van de tumor op lange termijn niet mogelijk blijkt, wordt radiotherapie gebruikt om de kwaliteit van leven van je hond te verbeteren.

Hoe werkt het?

Bij bestraling wordt er heel gericht een bundel onzichtbare straling naar de tumor gestuurd. Op de plek van de bestraling wordt het weefsel - en idealiter ook de tumor - vernietigd. Bestraling werkt bij honden op dezelfde manier als bij mensen. Je hond moet stil liggen op een operatietafel. Hiervoor is tijdelijke verdoving nodig, anders wil de hond er nog weleens vandoor gaan.

Behandelmethodes bestraling van je hond

Er zijn verschillende behandelmethodes voor je hond, afhankelijk van het type tumor en het doel van de behandeling. Meestal wordt de bestraling in kleine doseringen toegediend, bijvoorbeeld: 16 behandelingen in vier weken.

Er zijn ook minder intensieve voorschriften. Dan gaat het vaak om zes behandelingen met radiotherapie. Voordat je kiest voor deze vorm van behandeling, bespreekt je dierenarts alle mogelijke scenario's.

Lees ook: Chemotherapie bij je hond

Bijwerkingen en nazorg

Mensen ervaren vaak veel last van bijwerkingen van radiotherapie, maar bij honden is dat meestal niet het geval. De mate van bijwerkingen hangt ook af van het lichaamsdeel waar de bestralingen worden ingezet. Bijwerkingen zoals vermoeidheid of misselijkheid komen bij honden nauwelijks voor. Als ze al voorkomen, is dat meestal door de verdovingen (anesthesie) die de hond heeft gekregen.

Roodheid als bijwerking van bestraling

Aan het eind van de behandelingsperiode kan er wel lichte roodheid of eczeem ontstaan op de plek waar de straling heeft plaatsgevonden. Dit verdwijnt meestal na twee tot drie weken (indien nodig met behulp van andere medicatie). Heel soms vindt er haaruitval plaats. Dit groeit weer terug, maar kan wel een stuk lichter zijn dan eerst. Als je hond in de mond wordt bestraald, kan het slijmvlies daar pijnlijk en rood worden. Ook dit verdwijnt op den duur.

Voor jou, als baasje, is het belangrijk om likken of krabben van je hond aan de bestraalde plek te voorkomen. Dit kan namelijk infecties veroorzaken. Je kunt dit voorkomen door je hond bijvoorbeeld een kap te laten dragen, of een medische romper.

Littekens en verzwakking van botten

Tot slot kan bestraling zorgen voor littekens en verzwakking van de botten. Bestraling pakt ook de goede en helende cellen aan. Daarom wordt dit nooit gedaan als je hond ook een operatie voor de tumor moet ondergaan. De wond heelt dan niet meer.

Effectiviteit

Pas enkele weken of maanden na de bestraling wordt duidelijk of de behandeling heeft geholpen. Dit hangt af van hoe de bestraling heeft aangeslagen in combinatie met het stadium waarin de tumor zich bevond voordat de bestraling begon.

In sommige gevallen verdwijnt de tumor volledig. In andere gevallen wordt de tumor kleiner, of stabiliseert het, waardoor het leven van je hond in ieder geval wordt verlengd. Het doel van de radiotherapie en de verwachtingen bespreekt je dierenarts altijd met jou voordat de bestraling begint.

Kosten bestraling hond

De kosten van bestraling voor je hond variëren per behandeling en zijn ook afhankelijk van de opnameduur.

Wil je meer informatie over bestraling bij je hond en de kosten hiervan? Neem dan contact met ons op.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.