Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische sterilisaties worden steeds vaker uitgevoerd. Ontdek de voordelen van laparoscopie voor jouw huisdier.

Wat is een laparoscopische sterilisatie?

Laat je je huisdier steriliseren of castreren? Het is misschien verwarrend, maar in de volksmond gebruiken we vaak de term ‘steriliseren’ voor het onvruchtbaar maken van vrouwelijke dieren, terwijl de medisch correcte term eigenlijk ‘castreren’ is. Tijdens zo’n ingreep nemen we de organen die geslachtshormonen produceren volledig weg. Bij een sterilisatie, in de correcte, medische betekenis, worden enkel de eileiders onderbroken.

Omdat de term ‘sterilisatie’ in de praktijk meer wordt gebruikt dan ‘castratie’, spreken we in de rest van de tekst over ‘sterilisatie’, ook al is dit niet de medisch correcte benaming.

Bij een laparoscopische sterilisatie worden twee tot drie sneetjes van een halve centimeter gemaakt in de buik van je huisdier. Bij een klassieke sterilisatie wordt er een grotere incisie gemaakt.

Waarom zou je kiezen voor een laparoscopische sterilisatie?

Een laparoscopie is minder pijnlijk en de kans op complicaties zijn kleiner dan bij een klassieke sterilisatie. Bovendien herstelt je huisdier sneller van de ingreep. 

Hoe gebeurt een laparoscopische sterilisatie?

Voor een sterilisatie moet je huisdier onder narcose. Via twee tot drie gaatjes worden een camera en instrumenten ingebracht in de buikholte. Op een scherm kan een AniCura-dierenarts zijn handelingen zien. Nadat de eierstokken zijn losgemaakt, worden ze uit de buik verwijderd. 

De baarmoeder van je huisdier wordt tijdens de operatie gecheckt op afwijkingen of ontstekingen. Wordt er iets abnormaals gevonden? Dan wordt de baarmoeder meteen verwijderd. De wondjes worden achteraf gehecht. Je huisdier krijgt de nodige pijnstilling mee naar huis.

Hoe je huisdier voorbereiden op een laparoscopische sterilisatie?

Een operatie kan zowel voor jou als je huisdier spannend zijn. Je hoeft je echter geen zorgen te maken. In onze klinieken en praktijken worden dagelijks laparoscopische sterilisaties uitgevoerd. Het is belangrijk dat je huisdier nuchter is op het moment dat je hem binnenbrengt voor een sterilisatie. Dit is nodig omdat ze kunnen braken als ze onder narcose gaan en niet kunnen slikken, waardoor kans op verstikking mogelijk is. 

Nazorg bij een laparoscopische sterilisatie

Je huisdier mag de dag van de laparoscopische sterilisatie mee naar huis. Het is belangrijk dat je huisdier voldoende rust krijgt. Hou de wondjes in de gaten. Bij twijfel contacteer je best meteen een AniCura-dierenarts. 

Wat kost een laparoscopische sterilisatie?

De kosten voor een laparoscopische sterilisatie van een huisdier zijn hoger dan bij een traditionele sterilisatie. Bovendien hangt de prijs ook af van het gewicht van je huisdier. Neem voor de exacte kosten contact op met een AniCura-dierenarts.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.