Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Je huisdier laten chippen

Sommige huisdieren gaan graag op ontdekkingstocht. Mocht er iets mis gaan, kan een gechipt huisdier sneller met zijn baasje worden herenigd. Bovendien moet iedere hond/kat in België gechipt en geregistreerd zijn.

Wat houdt het laten chippen van een huisdier in?

Een dierenarts brengt een steriele microchip onder de huid van je huisdier in. De chip wordt gekoppeld aan je gegevens. Zo kan men meteen achterhalen dat jij het baasje van de huisdier bent. Let op, vanaf 1 mei 2021 moeten baasjes expliciet de toestemming geven om hun gegevens openbaar te maken. Dit is niet verplicht maar alleen zo zullen je telefoonnummer en/of e-mailadres opnieuw zichtbaar zijn wanneer men het chipnummer van jouw huisdier opzoekt. Lees er hier alles over.

Waarom je huisdier laten chippen en registreren?

Met een chip kan een weggelopen of gestolen huisdier snel met zijn baasje worden herenigd. Politieagenten, dierenartsen en asielmedewerkers kunnen jou via het unieke ID-nummer van je huisdier contacteren. Maar ook in de strijd tegen illegale huisdierenhandel speelt correcte identificatie en registratie een belangrijke rol. 

Iedere huisdier in België moet daarom verplicht gechipt en geregistreerd worden in de centrale databank DogID. Dat geldt voor alle huisdieren die verkocht of weggegeven worden. Ook huisdieren die ouder zijn dan 8 weken en buitenlandse huisdieren die minstens 6 maanden in België zullen verblijven, moeten worden gechipt en geregistreerd. 

Sinds juli 2011 kan je enkel reizen naar het buitenland met je huisdier wanneer hij gechipt is.

Hoe wordt je huisdier gechipt en geregistreerd?

Een microchip wordt met een naald tussen de schouderbladen of aan de linkerkant in de hals van je huisdier ingebracht. De behandeling is vrijwel pijnloos. Het chippen gebeurt tijdens een consultatie bij de dierenarts. Je kan puppy’s vanaf 6 weken oud laten chippen. 

Krijg of koop je een puppy? Dan moet hij al gechipt en geregistreerd zijn door de fokker. De registratie kan op naam van de fokker of op jouw naam gebeuren. Je kan op elk moment een gegevenswijziging aanvragen bij DogID. De huisdier kan slechts op één naam geregistreerd worden.

Na het chippen krijg je een voorlopig identificatiecertificaat met jouw gegevens en die van je huisdier. Een van de certificaten wordt vervolgens door je dierenarts verzonden naar DogID. 

Wanneer de gegevens van je huisdier verwerkt zijn, ontvang je een registratiebewijs. Woon je in het buitenland, maar laat je je huisdier bij een Belgische dierenarts chippen? Dan kan de huisdier geregistreerd worden in de databank van het land waar je woont.

Hou de DogID-gegevens van je huisdier up-to-date. Je kan hiervoor steeds bij een AniCura-dierenarts terecht. Geef je een huisdier weg? Dan moet dit aan DogID gemeld worden. Het paspoort van de huisdier geef je mee met zijn nieuwe baasje.

Wil je de gegevens van je huisdier controleren? Dat kan op de website van DogID met het 15-cijferige chipnummer dat vermeld staat op het paspoort van je huisdier.

Hoe je huisdier voorbereiden op het chippen?

Het chippen gebeurt tijdens een consultatie bij de dierenarts. Er is geen voorbereiding nodig.

Nazorg bij het chippen van je huisdier

Er is geen nazorg nodig.

Wat kost het chippen en registreren van je huisdier?

Wil je meer weten over de kosten voor het laten chippen van je pup? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.