Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Konijn, 3 jaar, pyometra (baarmoederontsteking)

Probleemstelling en anamnese

Rita is een vrouwelijk konijn (voedster) van 2 jaar en 11 maanden dat niet gesteriliseerd was. De eigenaars merkten een verdikte buik op en zagen dat ze minder eetlust vertoonde dus kwamen met haar op consultatie.

Klinisch onderzoek

Tijdens het klinisch onderzoek werd een gezwollen en fluctuerend abdomen opgemerkt daarom besloten we om een echografie van het abdomen van Rita te nemen. Hierop zagen we een opgezette uterus (baarmoeder) die was gevuld met vocht. Wanneer de uterus gevuld is met vocht wordt dit een hydrometra genoemd.

Baarmoederontsteking of pyometra wordt dikwijls vastgesteld bij vrouwelijke konijnen die niet gesteriliseerd zijn. Dit ontstaat doordat er bacteriën via de vagina in de baarmoeder van het konijn terechtkomen. Het dier kan volgende symptomen vertonen: minder/niet meer willen eten (anorexie), lusteloos, vergroot abdomen (dikke buik), uitvloei uit de vagina, veel drinken (polydipsie), veel plassen(polyurie).

Diagnose

Als diagnose wordt eerst een klinisch onderzoek van het konijn uitgevoerd en daarna een echografie van het abdomen.

Behandeling

Om het probleem op te lossen, besloten we om over te gaan tot chirurgie waarbij we de uterus (baarmoeder) en de ovaria (eierstokken) zouden verwijderen. Om dit te doen werd bij Rita eerst haar intramusculair (injectie in de spieren) verdoofd. Om vervolgens een katheter in het oor aan te brengen om haar zo verder onder narcose te brengen.

Vaak is een behandeling met antibiotica niet afdoende. Daarom raden wij, als dierenartsen, aan om de konijnen vanaf 6 maand te laten steriliseren.

Om een baarmoederontsteking te behandelen is er eigenlijk maar één effectieve manier; dat is een operatie waarbij de baarmoeder en de eierstokken worden verwijderd (ovarium hysterectomie).

Resultaat

Gelukkig verliep de operatie erg vlot en mocht Rita na een dagje hospitalisatie terug naar huis waar ze nog wel aangepaste medicatie moest nemen. Na 5 dagen kwam ze terug op controle en ondertussen doet ze het erg goed. Haar eetlust is volledig teruggekeerd en ze is weer actief. De wonde ziet er mooi uit en zelfs de haren zijn al terug aan het groeien. Nog eventjes wachten tot de hechtingen/agraffen (nietjes) eruit mogen en dan is ze weer helemaal de oude!

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.