Over orthopedie
Orthopedie is een medisch vakgebied dat zich richt op de behandeling van aandoeningen aan botten, gewrichten, pezen en spieren. Enkele veelvoorkomende aandoeningen zijn:
- aangeboren afwijkingen, zoals elleboog- en heupdysplasie
- knieproblemen, zoals voorste kruisbandletsels en patella luxatie
- botbreuken
- hernia aan de nek of rug
- aangeboren of verkregen standsafwijkingen
- kaakaandoeningen
Van botbreuken tot erfelijkheidsdiagnostiek
Dankzij onze specialistische kennis, praktijkervaring en moderne apparatuur kunnen we een breed scala aan behandelingen uitvoeren. Bij ons kan je onder meer terecht voor:
- onderzoek en diagnostiek bij kreupelheid
- traumaopvangen en chirurgie, zoals botbreuken en luxaties
- erfelijkheidsdiagnostiek: heupdysplasie, elleboogdysplasie en patella luxatie
Behandelingen die we vaak uitvoeren zijn bijvoorbeeld:
- elleboogoperatie
- heupoperatie, zoals DPO en het plaatsen van een heupprothese (KYON prothese)
- operatie bij botbreuken
- patella luxatie en TPLO operaties bij knieproblemen
- operaties van hernia aan de nek of rug
- Kijkoperatie (artroscopie) van de gewrichten
Bij AniCura Malpertuus wordt de meest geavanceerde technologie toegepast, zoals de PGR prothese bij patella luxatie die we sinds zijn introductie op de markt al in huis is. AniCura Malpertuus is een voorloper op dit gebied, waardoor het één van de weinige klinieken binnen AniCura is die deze ingreep regelmatig uitvoert.
RX beelden van de PGR prothese
Dierenarts-specialist
Links: Peter Vandekerckhove
Rechts: Robert Daems
Voor orthopedische chirurgie zal je dier worden doorverwezen naar Peter Vandekerckhove, Robert Daems of Evelien Bogaerts.
Peter Vandekerckhove is Europees specialist in de chirurgie. Dat betekent dat hij eerst de opleiding tot dierenarts afgerond heeft en vervolgens de specialisatie chirurgie voltooid heeft. Hij leert anderen hoe ze heupprotheses van KYON moeten plaatsen en kent alle procedures van KYON, zoals het plaatsen van PGR-protheses, PAUL-chirurgie en het behandelen van fracturen met ALPS-platen.
Robert Daems heeft dezelfde opleiding genoten als een specialist, met uitzondering van het afleggen van het examen. De ervaring die hij opgebouwd heeft binnen de orthopedie, zorgt ervoor dat hij deze ingrepen met dezelfde behendigheid uit kan voeren.
Evelien Bogaerts heeft de opleiding Diergeneeskunde gevolgd aan de UGent. Daarna behaalde ze een certificaat bij de Tennessee University (Certified Canine Rehabiliation Practitioner) en volgde een cursus sportgeneeskunde bij het Canine Rehabilitation Institute. Ze studeerde in 2024 af als erkend specialist in de sportgeneeskunde en revalidatie bij het European College of Veterinary Sports Medicine and Rehabilitation (ECVSMR)
Orthopedisch consult
Na verwijzing door jouw dierenarts kom je eerst op consult bij onze specialist. Tijdens dit consult wordt jouw dier grondig onderzocht en bespreken we de klachten van jouw hond of kat. Indien nodig volgt aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, echo of bijvoorbeeld een CT-scan. Hierna zal de specialist indien nodig een behandelplan met jou bespreken.
Moderne apparatuur voor diagnostiek
Voor het stellen van een diagnose maken we gebruik van geavanceerde digitale röntgen- en echoapparatuur, evenals een CT-scan. Onze dierenartsen hebben ervaring in het interpreteren van deze beelden. Daarnaast voeren we artroscopieën uit, een minimaal invasieve ingreep waarbij we met een kleine camera in het gewricht kunnen kijken.
Specialistische operatiekamers
Onze operatiekamers zijn uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur, waardoor we optimale zorg kunnen bieden tijdens orthopedische ingrepen. We hechten veel waarde aan hygiëne en zorgen ervoor dat jouw dier tijdens de operatie nauwlettend wordt gevolgd.
Nazorg
Na de ingreep is nazorg cruciaal, met richtlijnen voor revalidatie, eventuele medicatie en follow-upconsulten om het herstelproces te monitoren en complicaties vroegtijdig op te sporen.