Wat is neurologie?
Neurologie is gericht op het onderzoeken en behandelen van het zenuwstelsel. Meer specifiek gaat het om het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg van je huisdier), het perifere zenuwstelsel (de zenuwen die vertakken van het centrale zenuwstelsel naar onder andere de kop en poten) en het autonome zenuwstelsel (de zenuwen die ondersteunen bij de spijsvertering, ademhaling, doorbloeding van de huid en zweten).
Wat zijn de symptomen van neurologische problemen?
Indien je dierenarts merkt dat je huisdier zich abnormaal gedraagt, vreemd beweegt of epileptische aanvallen heeft, kan hij besluiten om je door te verwijzen naar een dierenarts-specialist neurologie. Die kan dan achterhalen welke eventuele aandoening of neurologisch probleem de oorzaak is van het afwijkend gedrag.
Andere specifieke symptomen van neurologische problemen zijn:
- epilepsie
- verminderde kracht
- scheve kophouding
- ongecoördineerd lopen
- pijn in de hals of rug
- verminderd bewustzijn
- verlamming van de poten
- afwijkend gedrag
Moderne apparatuur voor diagnostiek
Indien het neurologisch onderzoek nog niet genoeg duidelijkheid schept over het gedrag van je hond, kan een hersenscan meer verklaren. Zo kunnen aandoeningen zoals hersen(vlies)ontsteking, herseninfarct, hersenbloeding of hersentumor opgespoord of uitgesloten worden.
Bij AC Malpertuus beschikken we naast expertise, ook over onze eigen MRI-scan. De dierenarts zal samen met jou beslissen of deze scan al dan niet nodig is en wat de verwachtingen kunnen zijn.
MRI-scan
Behandelingsmogelijkheden en nazorg
Na het stellen van de diagnose en identificeren van het neurologisch probleem, zal de dierenarts-specialist samen met jou de mogelijke behandelingsopties bespreken. Dit kan variëren afhankelijk van de aard van de aandoening. Daarnaast zal er ook aandacht worden besteed aan eventuele nazorg en het opstellen van een plan voor de verdere begeleiding van je huisdier tijdens het herstelproces.