Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Links-rechts patent ductus arteriosus (PDA) - Case Daisey

Bij Daisey, een vrouwelijke pomeriaan met een lichaamsgewicht van 700 gram, werd op 7 weken leeftijd een links-rechts patent ductus arteriosus (PDA) vastgesteld. Een PDA is een aangeboren afwijking waarbij de ductus arteriosus niet sluit na de geboorte. De ductus arteriosus, die normaal gesproken de arteria pulmonalis en de aorta verbindt, zorgt ervoor dat bloed de longen kan omzeilen tijdens de foetale ontwikkeling. Indien deze niet sluit na de geboorte, treedt er een pathologische stroom van zuurstofrijk bloed van de aorta naar de arteria pulmonalis op, wat leidt tot overvulling van de pulmonale vaten en overbelasting van het linkerhart, resulterend in linkerhartfalen.

Diagnose

Klinisch presenteerde Daisey zich met een hartruis van graad 5/6 links craniaal en een voelbare precordiale trilling links craniaal. De diagnose PDA werd vermoed op basis van auscultatie, vanwege de karakteristieke continue ruis, ook bekend als een "machinery murmur". Deze diagnose werd definitief bevestigd door middel van uitgebreide echocardiografie, uitgevoerd door dierenarts Nathalie Cunha. Een PDA moet normaal gesproken zo snel mogelijk gesloten worden. Aangezien er nog geen secundaire cardiomegalie of hartfalen was, werd besloten te wachten met de operatie totdat Daisey 1 kg zou wegen.

Chirurgische behandeling 

De behandeling bestond uit een chirurgische sluiting van de PDA door middel van ligatie, uitgevoerd door chirurg Frederik Maddens. De prognose na sluiting van de ductus was uitstekend, mede omdat er geen sprake was van secundaire cardiomegalie of hartfalen. Postoperatief verbleef de patiënt 24 uur in de kliniek voor monitoring en pijnmedicatie.

Prognose

De prognose is doorgaans afhankelijk van de aanwezigheid van hartvergroting, hartfalen of aritmieën op het moment van diagnose en ingreep. Indien deze complicaties aanwezig zijn, moet de patiënt eerst met medicatie worden gestabiliseerd alvorens chirurgische sluiting kan plaatsvinden. Onbehandeld leidt PDA tot een mortaliteit van 65% binnen een jaar.

Het is van cruciaal belang te vermelden dat deze casus specifiek betrekking heeft op een links-rechts PDA. Een rechts-links PDA vertoont een ander klinisch beeld en kan niet chirurgisch worden gesloten.

Lees ook: Case Bies

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.