Kort na de case van Daisey zagen we Bies, een mannelijke Pomeriaan van 4 jaar en 10 maanden, die eveneens met een PDA werd gediagnosticeerd. De vergelijking tussen beide gevallen biedt waardevolle inzichten in de variabiliteit van PDA-presentaties.
Vergelijking van leeftijd en symptomen
Daisey werd op jonge leeftijd gediagnosticeerd, terwijl Bies reeds op latere leeftijd werd aangeboden voor verder onderzoek (4 jaar en 10 maanden). In beide gevallen betreft het een persisterende ductus arteriosus van Botalli, een congenitale afwijking waarbij de ductus arteriosus niet sluit na de geboorte. Bies vertoonde vergelijkbare symptomen, met een 5/6 hartruis links craniaal en een precordiale trilling links craniaal, maar zijn voornaamste klacht was hoesten. Opmerkelijk is dat de hartruis bij Bies niet werd opgemerkt door zijn vorige dierenarts, maar onmiddellijk werd gedetecteerd door zijn nieuwe en huidige dierenarts, die hem direct doorverwees voor verder onderzoek naar AniCura Herckenrode. In beide gevallen gaf de PDA een typische continue ruis, bekend als de zogenaamde "machinery murmur", wat een vermoeden op basis van auscultatie mogelijk maakte. Deze ruis is zeer luid en onderscheidt zich duidelijk van fysiologische puppyruisjes.
Het komt wel vaker voor dat een PDA-ruis gemist wordt tijdens klinisch onderzoek. De belangrijkste reden is dat men enkel sternaal ausculteert en niet voldoende craniaal (hoog in de oksel).
Diagnose en behandelplan
De definitieve diagnose werd eveneens bevestigd via echocardiografie, uitgevoerd door dierenarts Nathalie Cunha. Bij Daisey, die geen secundaire cardiomegalie of congestief hartfalen had, werd gewacht tot zij 1 kg bereikte om het anesthesierisico te minimaliseren. Bij Bies was er sprake van secundaire cardiomegalie en congestief hartfalen als gevolg van de links-rechts PDA. Daarom werd Bies eerst gestabiliseerd met medicatie (Pimobendan en Torasemide) voordat de chirurgie werd uitgevoerd.
RX thorax lateraal preoperatief RX thorax lateraal 14 dagen postoperatief
Chirurgische behandeling
De behandeling voor beide honden bestond uit een chirurgische sluiting van de PDA door ligatie. Bij Daisey werd de procedure uitgevoerd door chirurg Frederik Maddens, terwijl bij Bies chirurg Els Delvaux de operatie tot een goed einde bracht. Naast ligatie zijn er ook interventionele behandelingsmogelijkheden zoals coils of amplatzers. Voor interventionele technieken moeten de patiënten echter meer dan 1,5 kg wegen. Vanwege het lage gewicht was dit bij Daisey niet mogelijk. De baasjes van Bies kozen voor ligatie, wetende dat andere methoden mogelijk waren. AC Herckenrode biedt ligatie aan als behandelingstherapie; interventionele technieken bieden wij (nog) niet aan.
Prognose en postoperatieve zorg
Het is opmerkelijk dat Bies met deze afwijking al zo oud was geworden, aangezien 65% van de PDA-patiënten zonder ingreep binnen een jaar sterft.
Na de operatie verbleef Bies 24 uur in de kliniek voor monitoring, pijnmedicatie en hartmedicatie. Bij controle na 14 dagen bleek het hart al sterk gereduceerd in grootte. De vochtafdrijver werd gestopt en we zijn hoopvol dat de Vetmedin op termijn ook kan worden gestopt. De toegevoegde radiografieën tonen preoperatief de significante cardiomegalie en het congestief hartfalen, en 14 dagen postoperatief de vermindering van hartgrootte en afwezigheid van congestief hartfalen.
Deze casussen illustreren de variabiliteit in leeftijd en symptomen bij PDA-patiënten en onderstrepen het belang van een tijdige diagnose en passende behandeling.