Dierenarts-expert voor oogheelkunde
Bij het consult zal de dierenarts de ogen van je dier grondig onderzoeken en daarna met je de bevindingen en behandelingsmogelijkheden bespreken.
Indien nodig zal voor een passende behandeling een operatie worden overwogen en gepland met zo min mogelijk vertraging.
Expertise en faciliteiten
Bij AniCura Sint-Jan te Brasschaat zijn onze dierenartsen ervaren in oogheelkunde. Indien vereist, kunnen we een beroep doen op een specialist in oogheelkunde om mee te kijken of je door te verwijzen. Op deze manier ben je verzekerd van optimale zorg voor jouw huisdier.
Veelvoorkomende oogproblemen
Hieronder vind je een lijst van veelvoorkomende problemen, aandoeningen en behandelingen waarbij onze oogspecialisten jouw hond, kat of ander huisdier kunnen helpen.
Twijfel je? Neem dan contact met ons op.
- Witte of blauwe waas in of over het oog
Een witte of blauwachtige waas in of over het oog kan verschillende oorzaken hebben, waarvan staar de meest voorkomende is. Een witte waas over het oog kan ook ontstaan door ontstekingen of beschadiging aan het oog. Raadpleeg je dierenarts voor advies en eventuele doorverwijzing naar onze oogspecialist.
- Cherry-eye bij hond of kat
De traanklier onder het derde ooglid kan beginnen opzwellen en uitpuilen, wat irritatie aan het oog veroorzaakt. Door de rode kleur van het weefsel wordt het cherry-eye genoemd. Soms trekt het gezwel zelf weg, maar doorgaans is een operatieve correctie vereist. Je dierenarts kan je doorverwijzen naar onze specialist voor verdere behandeling.
- Entropion bij hond of kat
Bij een entropion is de ooglidrand naar binnen gekruld. Dit veroorzaakt irritatie door dat haartjes op het ooglid in het hoornvlies van het oog prikken. Hierdoor kan er irritatie, ontsteking en beschadiging aan het oog ontstaan. Gelukkig kan entropion gemakkelijk chirurgisch gecorrigeerd worden. Je dierenarts kan je hiervoor doorverwijzen naar onze dierenarts-specialist oogheelkunde voor verdere behandeling.
- Ooglidcorrectie bij hond of kat
Ooglidcorrecties worden regelmatig uitgevoerd bij problemen zoals entropion, ectropion of reconstructieve chirurgie na het verwijderen van bultjes of de ooglidrand.
- Cornea (hoornvlies) - hoornvliesontsteking bij hond of kat
De cornea is de doorzichtige buitenlaag van het oog. Bij honden of katten komt regelmatig irritatie of ontsteking voor. De cornea kan ook gemakkelijk beschadigen door onder andere entropion, distichiasis, droge ogen, een virus, een bacterie, een schimmel of door trauma zoals een krab of tak in het oog. Indien je een vermoeden hebt van een probleem met het oog van jouw dier, laat je je best adviseren door je dierenarts. Die zal je doorsturen naar onze dierenarts-specialist oogheelkunde indien nodig.
- Staar (cataract) bij hond of kat
Staar of cataract zorgt ervoor dat de lens troebel wordt en het dier weinig tot niets meer ziet. Het kan daarnaast ook ontstekingen in het oog veroorzaken. Staar kan op alle leeftijden voorkomen, maar is doorgaans gemakkelijk chirurgisch te behandelen. Bij AniCura beschikken we over het nieuwte apparatuur om een staaroperatie bij honden of katten uit te voeren. Je dierenarts kan je verwijzen naar onze dierenars-specialst voor verder onderzoek en behandeling.
- Syndroom van Horner
Als je hond last heeft van een hangend ooglid, een zichtbaar derde ooglid, vernauwde pupillen en het oog ligt dieper in de oogkas, kan het last hebben van het syndroom van Horner. Doorgaans zijn de oorzaken een ontsteking van het middenoor, trauma of een tumor. Vaak wordt er echter geen duidelijke oorzaak gevonden. Laat je adviseren door je dierenarts als je denkt dat je dier last heeft van het syndoom van Horner.
- Ectropion
Ectropion zorgt ervoor dat de ooglidrand van je rond of kat naar buiten krult. Dit kan zorgen voor ontstekingen, omdat het oog meer open staat en dus gevoeliger is voor bijvoorbeeld wind, stof en vuil. Je dierenarts kan je hond of kat doorverwijzen naar onze dierenarts-specialist voor verder advies en behandeling.
- Distichiasis
De randen van het ooglid zijn normaal gezien onbehaard. Bij distichiasis zitten er wel haartjes op de oogrand, die het hoornvlies kunnen irriteren. Om deze haartjes te verwijderen, kan je dierenarts jouw hond of kat doorverwijzen naar onze dierenarts-specialist oogheelkunde.
- Blindheid bij hond of kat
Blindheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals hoornvliesproblemen, staar, netvliesproblemen, hoge bloeddruk en groene staar. Het kan plotseling of geleidelijk ontstaan en vereist vaak specialistisch onderzoek en behandeling. Je dierenarts kan je hond of kat doorverwijzen naar onze dierenarts-specialist oogheelkunde voor verder advies en behandeling.
Wanneer naar de oogspecialist?
Een verwijzing van je dierenarts is nodig voor consulten, onderzoeken en behandelingen. Neem bij oogproblemen dus altijd eerst contact op met je dierenarts.
Indien je twijfelt of specifieke vragen hebt over behandelingen, onderzoeken, operaties of kosten, mag je gerust contact opnemen met ons. We helpen je dan graag verder.
Contact of advies
Neem contact met ons op voor meer informatie of advies. We helpen je graag verder.