Neurologie bij dieren
Onze gedreven dierenartsen neurologie staan paraat om je geliefde huisdier te ondersteunen bij neurologische aandoeningen.
Wat is neurologie?
Neurologie spitst zich toe op het zenuwstelsel van dieren. Het zenuwstelsel bestaat uit twee delen:
- Het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg van de hond.
- Het perifere zenuwstelsel: de zenuwen die vertakken van het centrale zenuwstelsel naar onder andere de kop en poten.
- Verder is er het autonome zenuwstelsel: zenuwen die ondersteunen bij de spijsvertering, ademhaling, doorbloeding van de huid en zweten.
Wat zijn zenuwen bij dieren?
Zenuwen zijn als 'signaal-doorgevende cellen'. Een combinatie van celstructuren stuurt, zowel bij dieren als bij mensen, essentiële signalen van de hersenen naar spieren en organen via het ruggenmerg.
Neurologische problemen bij dieren
Neurologische aandoeningen bij honden en katten variëren sterk, waarbij de neuroloog een rol speelt. Met een nadruk op kwaliteit en zorg streven we ernaar om de beste behandelingen aan te bieden die aansluiten bij de specifieke behoeften van je huisdier.
Symptomen van neurologische problemen
Als eigenaar merk je wellicht bepaalde symptomen op waaruit duidelijk wordt dat er iets niet normaal is. Neurologische problemen kunnen echter ook subtiel aanwezig zijn. Twijfel je of iets normaal is? Bespreek het met uw dierenarts.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van symptomen die kunnen wijzen op een neurologische oorzaak.
- Epilepsie
- Verminderde kracht
- Scheve kophouding
- Ongecoördineerd lopen
- Pijn in de hals of rug
- Verminderd bewustzijn
- Verlamming van de poten
- Afwijkend gedrag
Onder deze meer of minder zichtbare symptomen kunnen neurologische oorzaken liggen.
Neurologische oorzaken
Verschillende neurologische problemen kunnen leiden tot het inschakelen van een neurologisch dierenarts. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door aandoeningen zoals:
- Trauma (zoals een aanrijding of val)
- Rughernia
- Nekhernia
- Ruggenmerginfarct
- Hersenvliesontsteking
- Hersenweefselontsteking
- Horner Syndroom
- Hersentumoren
Daarnaast behandelen we ook dieren met aangeboren neurologische afwijkingen. Hierbij kan je denken aan een waterhoofd of aan Chiara-like Malformatie, waarbij de hersenen niet in de schedel passen.
Diagnostiek
- Neurologisch onderzoek: een grondig fysiek onderzoek, inclusief het testen van reflexen en beoordelen van bewegingspatronen.
- Beeldvorming: röntgenfoto's, CT-scans en MRI-scans kunnen worden gebruikt voor diagnostische beeldvorming in de diergeneeskunde. Hiermee kunnen structurele afwijkingen in de hersenen, het ruggenmerg of de perifere zenuwen worden geïdentificeerd. Soms worden ook nog röntgenfoto’s gemaakt.
- Bloedonderzoek: om eventuele infecties, ontstekingen of stofwisselingsproblemen op te sporen.
Onderzoek gerelateerd aan neurologie
Naast een uitgebreid lichamelijk onderzoek gericht op de werking van het zenuwstelsel, kunnen we verschillende aanvullende onderzoeken inzetten om (de oorzaak van) een neurologisch probleem bij uw dier vast te stellen of uit te sluiten. Enkele onderzoeken die hieronder vallen zijn:
- Bloedonderzoek
- Röntgenfoto’s
- CT-scan
- MRI-scan
- Liquorpunctie (afname hersen-/ ruggenmergvloeistof)
- Elektrofysiologisch onderzoek (spier-zenuwonderzoek)
Deze onderzoeken kunnen helpen om de onderliggende oorzaak van bijvoorbeeld een verlamming vast te stellen.
Onderzoek is vereist om een diagnose te stellen en dus ook om vast te stellen of het een neurologisch probleem betreft. Daarna kunnen we overgaan tot de behandeling van je dier.
Neurologische behandelingen
De diergeneeskunde evolueert voortdurend, ook op het gebied van neurologie, en onze dierenarts-neurologen streven ernaar de beste zorg te bieden, vergelijkbaar met de standaarden die in de humane geneeskunde worden toegepast.
- Medicatie: dieren kunnen medicijnen krijgen om symptomen te beheersen, zoals anti-epileptica, pijnstillers, of ontstekingsremmende medicijnen.
- Chirurgie: indien nodig kunnen operaties worden uitgevoerd om bijvoorbeeld tumoren te verwijderen, hernia's te corrigeren of andere structurele problemen aan te pakken.
- Fysiotherapie en revalidatie: fysiotherapie en revalidatie kunnen - net als bij menselijke fysio en revalidatie - helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en functionaliteit van je dier.
Bij AniCura bieden we doelgerichte behandelingen die zijn afgestemd op de behoeften en het welzijn van het dier. We blijven in gesprek met jou als eigenaar van je dier over de mogelijkheden en de kosten.
Zenuwstelsel van een hond
Hieronder zie je een afbeelding van het complete zenuwstelsel van een hond. Dit omvat zowel het centrale als het perifere zenuwstelsel.
Kwaliteit van neurologische zorg
Bij AniCura Herckenrode staan we garant voor hoogwaardige zorg en behandeling in de neurologie. We streven naar een nauwkeurige diagnose en doelgerichte behandelingen om het welzijn van je huisdier te waarborgen.
Wetenschappelijke waarden
Bij AniCura Herckenrode begrijpen we dat elk dier uniek is, zeker vanuit het perspectief van de neurologie. We baseren onze benadering altijd op wetenschappelijke waarden en zijn ons tegelijkertijd bewust van jou als huisdiereigenaar. Hierbij hoort de keuzevrijheid die je hebt en de verantwoordelijkheid die wij voelen om je van alle informatie te voorzien die je nodig heeft voor het maken van een weloverwogen keuze in de juiste zorg voor je dier.
Neurologie op maat
Onze neurologiespecialisten zijn toegewijd aan het bieden van persoonlijke aandacht en het opstellen van op maat gemaakte behandelplannen. Je kan erop vertrouwen dat je huisdier in de beste handen is, waarbij we streven naar de hoogste standaarden op het gebied van diergeneeskundige zorg.
Neem vandaag nog contact met ons op voor het maken van een afspraak of voor meer informatie over de neurologische zorg die wij bieden.