Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Case - Mellow, 7j, labrador

Mellow, een 7 jaar oude labrador retriever, werd naar onze kliniek doorverwezen voor de behandeling van chronische pyurie ten gevolge van xanthine nefrotlithiase.

Mellow, een 7 jaar oude labrador retriever, werd naar onze kliniek doorverwezen voor de behandeling van chronische pyurie tgv xanthine nefrotlithiase. (Allopurinol-induced xanthinuria: a prospective and retrospective study. Author: MP Sengalrayan (BSc) Supervisor: Dr CJ Piek)

Mellow stond al enkele jaren onder behandeling van allopurinol om haar Leishamniase onder controle te houden. 1 van de bekende nevenwerking van verlende allopurinol gift is het vormen van xanthine kristallen met xanthine urolithiase in blaas en zelzaam ook de nier tot gevolg.

Bij Mellow werden door onze collega's van AniCura Tilburg in beide nieren stenen gevonden van 3 op 1 cm die het volledige pyelum innamen. Deze stenen zorgen voor een nidus voor bacteriën  en recidiverende pyurie en kunnen uiteindelijk leiden tot pyonefrose. (Pyonefrose door xanthine stenen bij een teef behandeld met allopurinol, R Maier 1, F X Lutter, E Lohss-Baumgärtner)

Chirurgisch geassisteerde endoscopische nefrolithitomie

Via een techniek  genaamd chirurgisch geassisteerde endoscopische nefrolithitomie  werd de linker nier volledig steenvrij gemaakt. Hierbij benaderen we de nier eerst via een coelitomie maar gaan we daarna onder fluoroscopische begeleiding de steen aanprikken en vervolgens endoscopich volledig verbrijzelen met een laser.

In tegenstelling tot de klassieke chirurgie waarbij de nier volledig gespleten zou moeten worden zorgt dit voor een enorme daling in morbiditeit en mortaliteit.

Revolutionaire Thullium laser

Bijzonder in de behandeling van deze case is dat wij voor de eerste keer in de diergeneeskunde beroep konden  doen op een revolutionaire nieuwe Thullium laser die een zeer uitstekende dustingcapaciteit heeft wat de totale  proceduretijd aanzienlijk verminderd en zorgt voor een groter percentage  steenvrij krijgen van een nier zoals beschreven bij onze humane collega's.

Deze benadering en innovatieve laser hebben aanzienlijk het nierweefsel gespaard, waardoor een sneller herstel mogelijk was voor onze patiënt, die slechts één dag na de operatie naar huis kon terugkeren. In de komende maanden zijn we van plan om de resterende nier aan te pakken en zo een definitieve oplossing te bieden voor dit probleem.

Ons team blijft zich inzetten voor het verbeteren van technieken en implementeren van nieuwe inzichten uit humane behandelingen.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.