Het klinische beeld tijdens hun eerste bezoek, toont aan dat het om een geïnfecteerde wonde gaat: wondvocht, dehiscentie, dieprode weefsels, necrose van de wondranden, ... Er werd als eerste een swab genomen voor cultuur/antibiogram, maar aangezien de patiënt al 5 dagen onder antibioticatherapie stond, was het resultaat hiervan negatief. Indien er toch een bacteriële component aanwezig zou zijn, zal de kiem vermoedelijk wel gevoelig geweest zijn voor de opgestarte therapie (amoxi-clavulaanzuur). Het resterende hechtmateriaal werd verwijderd en de wonde uitvoerig gereinigd en gespoeld met Granudacyn - Veriforte®.
De werking van de diodelaser is gebaseerd op het principe van photobiomodulatie: het uitgezonden licht van de laser (Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation) heeft primair een effect op de mitochondriën van het behandelde weefsel (stimulatie). Als secundair effect zien we een verbetering op het niveau van het celmetabolisme en dus een versnelde wondheling: er volgt een activatie van de fibroblasten, macrofagen en lymfocyten; een versnelde collageen synthese; vasodilatatie en dus verbeterde doorbloeding en aanvoer van zuurstof en nutriënten. Dit zorgt uiteindelijk voor een versnelde weefselregeneratie alsook controle over de inflammatoire respons. Hierdoor is de behandeling ook pijnstillend.
Er werden twee sessies per week ingepland, waarbij de wonde telkens gereinigd en gespoeld werd met Granudacyn – Veriforte®, behandeld met de laser en nadien afgedekt werd met een niet-adhesief compres met een laag Mesitran® honingzalf zolang er duidelijke tekenen van infectie aanwezig waren. (Wondvocht, dieprode kleur granulatieweefsel, ...)
Vanaf het moment dat de infectie onder controle was, werd er overgeschakeld naar een hydrofiele wondgel.
Dag 1 - Eerste presentatie
Dag 1 - Na verwijderen nietjes
Dag 5
Dag 9
Dag 13
Dag 16
Dag 20
Dag 25
Dag 30